hamburger-icon

Kliker.info

Kriza vlasti u BiH: Sanader od Busha traži da OHR ostane

Kriza vlasti u BiH: Sanader od Busha traži da OHR ostane

27 Decembra
06:35 2006

 Analizirajući prijedloge postdaytonskog ustroja BiH o kojima već više od godinu dana raspravljaju predstavnici međunarodne zajednice i političkih stranaka u BiH, hrvatski premijer Ivo Sanader poslao je pismo američkom State Departmentu. U pismu, o čijem postojanju nikakve službene informacije nemaju u veleposlanstvima SAD-a u Zagrebu i Sarajevu, hrvatski premijer prije svega upozorava na politički položaj Hrvata u BiH i opasnost da oni kao najmalobrojniji narod budu svedeni na nacionalnu manjinu ako započeti pregovori o ustavnim promjenama, koje vode Amerikanci, odu u pogrešnom smjeru.  Iako se sadržaj non-papera upućena podtajniku State Departmenta Nicholasu Burnsu čuva daleko od očiju javnosti i medija, iz povjerljivih izvora doznajemo da je premijer Sanader zatražio od SAD-a određene korekcije u američkim prijedlozima ustavnih promjena u BiH, koje u ožujku ove godine nisu prihvatili zastupnici u parlamentu BiH.
Naš izvor tvrdi da je premijer Sanader bliže stavu Venecijanske komisije o prilikama u BiH, koja, među ostalim, inzistira na smanjenju administracije, ukidanju dvoentitetskog načina glasovanja, jačanju ovlasti države. Naš izvor tvrdi da je čelnik hrvatske Vlade u pismu američkom predsjedniku podsjetio na zaključke koje je nedavno izglasovala Parlamentarna skupština Vijeća Europe, u koje je uvršten prijedlog o postupnom ukidanju ovlasti entiteta. To je naišlo na oštru kritiku političke vlasti u Republici Srpskoj koja i dalje prijeti referendumom o izlasku iz BiH budu li se poricale njezine Daytonskim sporazumom priznate poludržavne ovlasti. Među ostalim, od političke administracije SAD-a na čelu s Georgeom Bushom hrvatski premijer traži da se svojim nesumnjivim autoritetom zauzme za to da ostane Ured visokog predstavnika (OHR) koji jamči jači utjecaj međunarodne zajednice u još uvijek dezorijentirani politički i društveni prostor BiH. Njegovo inzistiranje na produljenju mandata OHR-a počiva na već proklamiranim tezama da BiH u ovakvom stanju jednostavno ne može preuzeti ovlasti funkcionalne države.
Hrvatski premijer smatra da je nužno, u ozračju neizvjesnosti, organiziranje posebne međunarodne konferencije o BiH na kojoj bi glavnu riječ, uz predstavnike EU, imale Sjedinjene Države kao ključni konstruktor Daytonskog mirovnog sporazuma.
Kako je nakon nedavnog posjeta službenom Washingtonu hrvatski premijer ocijenjen kao političar koji će u regiji imati savjetodavnu ulogu, i njegovo pismu ima težinu.

(Večernji list)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku