hamburger-icon

Kliker.info

Kriza tek počinje: Nakon Škota i Sjeverna Irska traži referendum

Kriza tek počinje: Nakon Škota i Sjeverna Irska traži referendum

25 Juna
08:01 2016

domino111Poslije najave Škotske da bi mogla da održi referendum o svojoj nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita, takav zahtjev čuje se i u Sjevernoj Irskoj.Vicepremijer Sjeverne Irske Martin McGuinness iz Sinn Féin stranke kaže da i građani Sjeverne Irske moraju da imaju mogućnost da “odlučuju od svojoj budućnosti”, prenijeli su britanski mediji.

Na jučerašnjem referendumu, 60 odsto građana Sjeverne Irske glasalo je za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU.   Stranka Sinn Féin  godinama teži ujedinjenju Sjeverne Irske sa Republikom Irskom.   Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma.

“Ovaj rezultat imaće važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Evropsku uniju”, navodi se u saopštenju irske vlade.   Prethodno je premijerka Škotske Nicola Sturgeon izjavila da je veoma vjerovatno da će Škotska održati drugi referendum o nezavisnosti i poručila da će uraditi sve što je neophodno kako bi osigurala Škotskoj mjesto u Evropskoj uniji.   Na desetine hiljada građana Londona potpisalo je peticiju kojom se traži da ta metropola ostane u Evropskoj uniji.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku