hamburger-icon

Kliker.info

Kriminal u Razvojnoj banci FBiH : Čovićev tajkun Vidačak će rušti stadion pod Bijelim brijegom

Kriminal u Razvojnoj banci FBiH : Čovićev tajkun Vidačak će rušti stadion pod Bijelim brijegom

09 Februara
05:41 2010

Tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo je optužnicu protiv Ramiza Džaferovića i ostalih zbog brutalnog kriminala počinjenog u Razvojnoj banci FBiH. Iako se pljačka državnog novca iz ove banke mjeri u desetinama miliona maraka, Džaferović uz podršku federalnog premijera, SDA, BOSS-a, BPS-a, oba HDZ-a, SDU-a i Lijanovićevog Boljitka te pojedinih nezavisnih zastupnika Parlamenta Federacije BiH ostaje na čelu banke iz koje će nastaviti preusmjeravati novac na svoj i račun probranih bošnjačkih tajkuna. Ipak, zvanično otvaranje istrage protiv Džaferovića, osobe koja je odranije sklona kriminalu, predstavlja ohrabrenje za sve koji još vjeruju da će jednog dana ovdje profunkcionirati zakon i pravna država. Slučaj »Razvojna banka« odavno je prestao biti problem i briga samo domaćih zvaničnika i medija. O razmjerama Džaferovićeve pljačke svjedočile su i strane diplomate stacionirane u Sarajevu. Jedan od njih – prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian – nedavno je o Džaferovićevom kriminalu govorio za „60 minuta“.Nema tog kriminala koji državni aparat ne može pokriti ni amnestirati. Takav je slučaj i s Razvojnom bankom i zato je neobično važno da Džaferović i njegovi jataci što prije završe iza rešetaka. A jedan od onih koji bi s Džaferovićem morao podijeliti ćeliju ukoliko vjerujemo u zrno pravne države svakako je i Ante Vidačak, predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke.

Ante Vidačak u slobodno vrijeme je predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke Federacije BiH. Ako nešto od slobodnog vremena ostane, tada obavlja funkciju člana NO Direkcije za ceste FBiH. Ove dvije funkcije obavlja zabave radi, jer je Vidačak najviše posvećen razvoju privatne firme »Promark« i Hotela »Mostar«, čiji je suvlasnik. Vidačak je klasičan primjer postratnog hercegovačkog mešetara i kriminalca koji je preko noći postao jedan od najimućnijih tajkuna s južne strane Ivan-planine. Slaba tačka su mu dionice. Naime, Vidačak je strastveni zaljubljenik i kolekcionar dionica i ne slučajno niza privatnih firmi nastalih nakon privatizacijske pljačke mostarskog »Sokola«. Pozicije koje uživa i višemilionsko bogaćenje može zahvaliti najpoznatijoj mostarskoj kriminalnoj sokolici Draganu Čoviću, koji je od njega stvorio hercegovačkog tajkuna, ali i jednog od svojih najodanijih pijuna u kadrovskoj križaljci poznatoj kao – imenovanje podobnih na funkcije radi potpune kontrole finansijskih tokova u Federaciji, javlja FTV.Ante Vidačak ponosni je vlasnik dionica firme »Soko bravarsko-limarsko«, zatim firme »Soko helikopteri«, čiji je direktor njegov rođak Zvonko Vidačak.

U ovoj firmi dionice dijeli s Miroslavom Čorićem i Valerijom Čuljak, koja je, što je zanimljivo, jedan od osnivača – tako stoji u mostarskom Registru pravnih osoba – Vidačkove privatne firme »Promark«. Istina, uvidom u ovu dokumentaciju gospođa Čuljak nije i vlasnica, ali zato jesu Vidačkove kćeri i supruga. Naš izvor tvrdi da su, zapravo, stvarni vlasnici firme »Promark« Miroslav Čorić i Dragan Čović. Profit koji je ostvaren i nikada prikazan u poslovanju Slobodne zone Hercegovina naš izvor tvrdi da je investiran u opremanje, očito, samo na papiru Vidačkove firme »Promark«. Firma se bavi planiranjem, konsaltingom i građenjem. U Mostaru ne postoji ozbiljniji građevinski poduhvat, a da u građevinske poslove na bilo koji način nije uključena firma »Promark«. Prvi ozbiljan posao bila je izgradnja mostarskog tržnog centra TUŠ. Ranije, zbog nemogućnosti izmjene vodnog kolektora, niko nije mogao dobiti dozvolu za gradnju. Problem je riješio Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, koji je donio odluku o izmještanju kolektora, a  zemlju prodao Slovencima. Postojao je samo jedan uvjet u ovoj priči – da Vidačkova firma »Promark« dobije posao, što se i dogodilo. Većinu glavnih radova na mostarskoj bolnici izvodila je firma »Promark«. Posao je dobijen zahvaljujući Čovićevom hadezeovcu direktoru bolnice Anti Kvesiću. Međutim, najveći poduhvat koji namjerava da završi Ante Vidačak s firmom »Promark« je rušenje, a zatim izgradnja novog stadiona mostarskog Zrinjskog. Zato je Vidačak spremno i objeručke prihvatio funkciju predsjednika Uprave Zrinjskog kako bi, valjda, što uspješnije raelizirao ovu namjeru.  (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku