hamburger-icon

Kliker.info

Krediti otišli Srbiji : Potpuni fijasko rada bh. diplomacije u arapskom svijetu

Krediti otišli Srbiji : Potpuni fijasko rada bh. diplomacije u arapskom svijetu

13 Marta
06:06 2014

lagumRijadDok u BiH traju svađe o rigoroznim uvjetima koje joj postavlja Međunarodni monetarni fond (MMF) za nastavak stand by aranžmana, susjedna Srbija je novac za proračunski deficit i poticanje gospodarstva dobila od Ujedinjenih Arapskih Emirata.U pitanju je vrlo povoljan zajam u vrijednosti od milijardu dolara uz kamatnu stopu od dva posto, rokom prispjeća od deset godina i početkom otplate šest mjeseci od datuma povlačenja novca. Glavnica se ne otplaćuje do kraja razdoblja, što znači da postoji grace razdoblje od deset godina na glavnicu. U Vladi Srbije ističu kako je ovakav kredit ravan daru te posebno ističu da Srbija do sada nikada nije dobila ovako povoljan kredit. Zbog povoljnih uvjeta prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić očekuje da će uštede dostići 300 milijuna eura.

-U današnjem novcu to je bukvalno kao dar, kao da je netko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet, istaknuo je ministar financija Srbije Lazar Krstić.Za razliku od MMF-ovih kredita koji su daleko nepovoljniji s financijske strane, odobravanje ovog kredita Srbiji nije uvjetovano apsolutno ničim. Nema priče o promjeni zakona o radu, smanjenju troškova…, odnosno svemu onome što je vlastima u Sarajevu i Banjoj Luci kao uvjete isporučio MMF. Tako će Srbija dio novca iskoristiti za krpanje proračunskog deficita, a ostatak za refinanciranje skupih kredita i pokretanje proizvodnje. Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže kako je i ovaj sporazum potvrda da BiH nema nikakvu korist od desetak veleposlanstava u arapskom svijetu te da je Srbija odlično iskoristila to što je veze s arapskim svijetom izgradila na zdravim ekonomskim principima.

Prednosti MMF-a

-BiH već desetljećima očekuje da na temelju nekog prijateljstva, ili dobre volje dobije sredstva iz arapskog svijeta, a to je toliko neozbiljno da ne uspijemo doći ni do prilike pričati o ovakvim aranžmanima kao Srbija, kaže Gavran uz podsjećanje da je u Srbiji sve više i izravnih investicija iz arapskog svijeta No, on ističe kako je, imajući u vidu odnos bh. vlasti prema reformama, možda i dobro što imamo strogi stand by aranžman s MMF-om, a ne bezuvjetni kredit od UAE.-Prednost aranžmana s MMF-om je što ima reformske uvjete i što bukvalno prisiljava naše vlasti da poduzmu reforme koje one same nisu spremne poduzeti. Na žalost, pritisak nam je neophodan i veliko je pitanje koliko bismo mi znali potrošiti bezuvjetno dobiven novac, ističe Gavran. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku