hamburger-icon

Kliker.info

Kratki tri glasa : Kosovo nije primljeno u UNESCO

Kratki tri glasa : Kosovo nije primljeno u UNESCO

09 Novembra
14:13 2015

unesco3Kosovo danas nije primljeno u punopravno članstvo Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Historijska odluka za Kosovo donijeta je javnim glasanjem na zasijedanju Generalne konferencije UNESCO-a, koja se održava u Parizu.

Za prijem Kosova glasalo je 92 zemalja, protiv je bilo 50, dok je uzdražanih bilo  29. Bilo je potrebno 95 glasova ili dvotrećinska većina od 195 zemalja članica UNESCO-a. Izvršni savijet UNESCO-a je prošlog mejseca prostom većinom glasova preporučio Generalnoj konferenciji da “prizna Republiku Kosovo kao člana UNESCO-a.”

Ranije danas Generalna konferencija je prostom većinom glasova odbila zahtjev Srbije da se odloži glasanje za prijem Kosova u tu svjetsku organizaciju za dvije godine. Nakon što je Srbija podnijela zahtjev za odlaganje glasanja, uslijedila je rasprava između predstavnika zemalja, koje podržavaju Srbiju i onih koje podržavaju Kosovo. Srbiju su podržale Rusija, Argentina i Kuba, a Kosovo Sjedinjenje Američke Države, koje nemaju pravo glasa, te Velika Britanija i Njemačka.

Predstavnik Velike Britanije je kazao da bi bio presedan da se odbije preporuka Izvršnog saveta o prijemu jedne zemlje, dok Kina smatra da bi se prijem Kosova negativno odrazio na dijalog koji se posredstvom EU vodi u Briselu između Kosova i Srbije.Zasijedanje Generalne konferencije UNESCO-a traje od 3. do 18. novembra.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku