hamburger-icon

Kliker.info

Kranj: Bh. lideri pozvani na trajne reforme

Kranj: Bh. lideri pozvani na trajne reforme

11 Juna
17:51 2008

Evropska unija i SAD su u zajedničkoj izjavi sa samita održanog na Brdu kod Kranja u Sloveniji naglasili da s radošću očekuju skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i BiH, te pozvali bh. lidere "da ostanu otvoreni za trajni proces reformi".

U izjavi se ističe da se Evropska unija i SAD zalažu da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU čim se ispune potrebni uslovi. 

Zapadni Balkan u usvojenoj zajedničkoj izjavi zauzima značajno mjesto. Tako se navodi da EU i SAD u ovoj odlučujućoj godini za zapadni Balkan naglašavaju važnost evropske i prekoatlantske perspektive kao bitnog dijela u podsticanju stabilnosti i ekonomskog napretka čitavog regiona. 

Učesnici samita odobravaju nedavne zaključke NATO-a da proširi svoje članstvo na zapadni Balkan, te smatraju pohvalnim napredak Hrvatske, Srbije, Albanije, Makedonije, BiH i Crne Gore pri uključivanju u EU i NATO. 

EU i SAD, kako se dodaje, s radošću su primili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, kao potvrdu njene obavezanosti evropskoj budućnosti i važan korak države na putu u EU. Učesnici samita, takođe, odobravaju zalaganja svih političkih snaga u Makedoniji da očuvaju jedinstvo u okviru nacionalne saglasnosti za djelovanje u pravcu evroatlantskih integracija. 

Na Brdu kod Kranja podržana je i stabilnost i bezbjednost Kosova i njegova regionalna povezivanja, uz napomenu EU i SAD da će mu u ekonomskom i institucionalnom razvoju priskočiti u pomoć.

"Konstatujemo da su kosovske vlasti predane cilju stabilnog, demokratskog i multietničkog društva", navodi se u izjavi i pohvaljuju doprinosi NATO-a i OEBS-a na Kosovu. Na kraju dijela zajedničke izjave o zapadnom Balkanu navodi se da će EU i NATO učestvovati u "sprovođenju glatkog prelaza s UNMIK-a na EULEKS u ostvarivanju pravne države na čitavoj teritoriji Kosova, što je od odlučujućeg značaja za njegovu stabilnost". Nakon konferencije za novinare, na kojoj su Janez Janša, premijer Slovenije, Džordž Buš, predsjednik SAD, i Žoze Manuel Barozo, predsjednik Evropske komisije, potvrdili čvrsto partnerstvo EU i SAD, Buš je pogledao priredbu konja iz ergele lipicanera.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku