hamburger-icon

Kliker.info

Kraljica Jordana, Rania al-Abdulah : ‘Islamska država vraća arapski svijet u srednji vijek’

Kraljica Jordana, Rania al-Abdulah : ‘Islamska država vraća arapski svijet u srednji vijek’

22 Novembra
03:49 2014

Rania11Kraljica Jordana, Rania al-Abdulah, uputila je na Abu Dhabi Media Summitu snažan apel arapskom svijetu zbog Is-a.'IS vraća arapski svijet u srednji vijek’, poručila je.-Naša šutnja je najveći poklon militantima Islamske države. Mi smo suučesnici njihovog uspjeha. U toku je napad na naše vrijednosti i moramo se tome suprotstaviti. Islam nam je otet na jedan brutalan način i vrijeme je da ga vratimo – upozorila je kraljica Jordana Rania al-Abdulah, piše Independent.

Džihadisti putem društvenih medija šire okrutnu propagandu putem stravičnih videa i fotografija ubistava, regrutiraju nove borce da se pridruže njihovom kalifatu – kraljica Jordana upozorava da se na to mora puno žešće reagirati. ‘Ekstremisti koriste društvene mreže za preoblikovanje prirode naše vjere i religije. Otimaju nam identitet. To rade svim Arapima, ali i ostatku svijeta,’ upozorila je.

Kraljica je naglasila važnost obrazovanja poručivši: “Ne čudi li vas zašto su Boko Haram, talibani i IS tako preplašeni žena s knjigom u rukama?!”. “Kad tražim kvalitetno obrazovanje za sve, tada mislim baš na sve – i na muškarce i na žene. Obrazovane djevojke jačaju gospodarstvo njihovih država te više i bolje skrbe o zdravlju i odgoju djece. Znam da reforma obrazovnog sistema nije jeftina ali znajmo da je cijene ignoriranja istog puno, puno viša”, rekla je između ostalog poznata kraljica Rania.Rania nije samo kraljica, majka i supruga, već i jedna od najljepših svjetskih ‘prvih dama’, što je 2011. godine i službeno potvrđeno izborom Harpers and Queen magazina. (Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku