hamburger-icon

Kliker.info

“Kralj fitnessa” iz Houstona pisao senatorima: Ne dozvolite da se mračna historija BiH ponovi!

“Kralj fitnessa” iz Houstona pisao senatorima: Ne dozvolite da se mračna historija BiH ponovi!

22 Decembra
05:04 2021
Samir Bečić jedan je od najboljih svjetskih fitness trenera i autor knjige “ReSync Your Life”, koji je rodni Ključ napustio prije više od 20 godina

Na adrese 100 američkih senatora i 435 članova Predstavničkog doma u Sjedinjenim Američkim Državama od sinoć pristiže pismo Samira Bečića. U 535 pisama pisao je o rizičnoj situaciji koja se odvija u njegovoj domovini, Bosni i Hercegovini. Bečić, inače “car fitnessa” za grad Houston i autor knjige “ReSync Your Life”, izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnih događaja koji se odvijaju na Balkan, kada je riječ o političkoj nestabilnosti i sigurnosnim prijetnjama.

Ističe i nadu da će ovo pismo  pomoći da se zaustavi napad na demokratiju i spriječi ponavljanje mračne historije Bosne i Hercegovine koja je kulminirala genocidom u Srebrenici.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Dragi senatore, zastupniče:

Pišem vam kao zabrinuti američki građanin i rođeni Bosanac, da tražim vašu pomoć i podršku u rješavanju sve opasnijih događaja koji se trenutno dešavaju u mom bivšem domu i rodnom mjestu.

Prije više od 20 godina sam stigao u ovu državu i posvetio se poboljšanju zdravlja i kondicije svim Amerikancima, kroz predavanja, kontakte sa zajednicom, objavljivanje i služeći kao “car fitnessa” za grad Houston. Također sam se posvetio promociji američkih vrijednosti mira, slobode, sigurnosti i samoopredjeljenja kako ovdje, kući, rako i u inostranstvu, uključujući i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Nažalost, danas vam pišem kako bih podijelio svoju ozbiljnu zabrinutost za budućnost ovih velikih američkih vrijednosti u Bosni i Hercegovini. Trenutno, snage podjela, separatizma i ekspanzionizma u Bosni i susjednim državama, nastoje poništiti Dejtonski sporazum i de facto eliminirati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Da navedem samo jedan primjer, Milorad Dodik, jedan od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, inače iz Republike Srpske, nedavno je prijetio napadom na Oružane snage BiH, demontirati ključne državne institucije i raditi na otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Ovi potezi i drugi slični njima, stvorili su ogromnu zabrinutost među ljudima u Bosni i Hercegovini da se historija ponavlja, i da bi se krvoproliće u periodu od 1992-1995. – koje je rezultiralo gubitkom stotina hiljada života, stvaranjem miliona izbjeglica i zloglasnim genocidom u Srebrenici – moglo uskoro ponoviti. Ovo je bilo vrijeme neopisive tragedije, kojoj sam svjedočio. Samo u mom rodnom gradu Ključu, više od 700 ljudi je ubijeno, mnogi od njih bili su članovi moje familije, prijatelji i komšije. Ne može se dozvoliti da se događaji poput ovih ponove.

Od 1995. godine, Dejtonski sporazum koji sponzoriraju Sjedinjene Američke Države, održavao je mir na Balkanu i osiguravao sigurnost Bosne i Hercegovine. Danas, taj mir i sigurnost su ugroženi. Stoga, kao američki građanin i u ime stanovnika moje domovine, molim da kontaktirate državnog sekretara Antonyja Blinkena, zamjenika pomoćnika državnog sekretara i specijalnog izaslanika Gabriela Escobara i/ili savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta, i iskomunicirate im podršku Dejtonskom sporazumu i sigurnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Iskreno vaš,

Samir Bečić”

(Kliker.info-Moja BiH)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku