hamburger-icon

Kliker.info

Krajnji cilj doživotno zaposlenje : Wal-Mart podiže plate za 500.000 zaposlenih

Krajnji cilj doživotno zaposlenje : Wal-Mart podiže plate za 500.000 zaposlenih

23 Februara
19:10 2015

walmart12Oko 500.000 uposlenika Wal-Marta uskoro mogu očekivati povišicu. Početkom aprila, zaposlenici jednog od najvećih svjetskih maloprodajnih lanaca, oni u punom radnom odnosu ili oni koji rade pola radnog vremena, dobiće povišicu na platu najmanje u iznosu od 9 dolara po satu i najmanje 1,75 dolara više u odnosu na današnju minimalnu satnicu. Ovo povećanje takođe se odnosi i na uposlenike Sam's Cluba, koji je u vlasništvu Wal-Marta, prenosi AP.

Ovaj potez dolazi kao posljedica napora kompanije u procesu restrukturianja cjelokupnog poslovanja. Wal-Mart nastoji unaprijediti svoj imidž kao kompanija koja nudi doživotno zaposlenje i ima u planu utrošiti milijardu dolara za plate i obuku svojih upoelsnika. Planovi kompanije su usmjereni ka boljoj adaptaciji zaposlenih na uslove i planove rada. Wal-Mart takođe planira da pojača programe treninga koji će pomoći uaposlenim da imaju jasnu viziju svoje karijere, od najnižih pozicija pa sve do onih koje nose veću odgovornost.

Moguće je da je ovaj potez Wal-Marta dodatno ubrzan i rastom ekonomije. Stariji potpredsjednik Nacionalne asocijacije maloprodavaca (National Retail Federation), Yuki Noguchi, primjetio da su uslovi za zaposlenike u maloprodaji poboljšani:” Većina maloprodajnih lanaca, posebno oni najveći, plaćaju daleko iznad određenog minimuma”.

S druge strane, advokat sindikata, Haeyoung Yoon, zamjenik direktora National Employment Law Project, dogovara Yukiju:” To su radnici koji su se okupili i zajedničku zatražili više plate i bolje uslove rada”.

Najava povišica plata dolazi nakon objavljenog izvještaja poslovanja Wal-Marta u zadnjem kvartalu prošle godine u kojem kompanija navodi da je prodaja u objektima otvorenim u posljednjih godinu i više dana porasla za 1,5%. Ove najave povišica poklapaju se sa naporima predsjednika Obame da poveća minimalnu nadnicu sa 7,25 na 10 dolara po satu. (

Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku