hamburger-icon

Kliker.info

Kraj sage oko kontroverznog bivšeg ministra : HDZ isključio Hasanbegovića iz članstva

Kraj sage oko kontroverznog bivšeg ministra : HDZ isključio Hasanbegovića iz članstva

08 Maja
15:33 2017

Hrvatska demokratska zajednica isključila je Zlatka Hasanbegovića, dosadašnjeg člana stranačkog predsjedništva, iz članstva stranke.

Kao razlog navedena je njegova kandidatura na drugom mjestu liste grupe birača, čija je nositeljica Bruna Esih, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Time mu je, sukladno stranačkom statutu, prestalo članstvo u HDZ-u.

“Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke”, priopćeno je iz HDZ-a.

Prethodno je Hasanbegović  održao konferenciju za novinare, na kojoj je objasnio da je razlog zbog kojeg je odlučio podržati listu Brune Esih politička trgovina u koju je bio uvučen.

Za moralnu kaljužu, kako je rekao, ne želi snositi odgovornost.

Optužio je premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da je zaobišao stranačka tijela pri donošenju odluke o raskidu koalicije s Mostom.

Plenković se savjetovao, kaže Hasanbegović, “sa svojim nevidljivim savjetnicima i hazarderski ugrozio opstanak vlastite Vlade”. Rekao je i kako ima podršku dijela članova HDZ-a.

‘Jeftine političke smicalice’

“Talački položaj implicirao je i neke druge psihološke i političke terete – da se stranka u aferi Agrokor pretvara u jamca tog koncerna. Danima sam sebi postavljao pitanje smije li se HDZ dovesti u poziciju taoca. Smije li se bez promišljanja razvrgnuti politički odnos, a da se ne nazire neki drugi? Smije li pozicija HDZ-a i njegove vlade ovisiti ne samo o njegovu članu, nego o čovjeku koji nije član stranke?”, upitao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, stranačka tijela dovedena su “pred svršen čin otkazivanjem koalicije s Mostom”.

Vlada premijera Plenkovića ima vrlo tanku većinu u Saboru, zbog čega mu je važan svaki glas.

“U posljednjih godinu i pol dva puta su održani izbori za Hrvatski sabor, dva puta je hrvatski narod većinsko povjerenje dao HDZ-u. Većina hrvatskih državljana pokazala je da ne želi da ovom državom upravljaju SDP, HNS, IDS i SDSS notornog Milorada Pupovca, Milan Bandić i njemu slični. Svjedoci smo toga da Plenković sa svojim mentorima, dogovorima ispod stola i jeftinim političkim smicalicama želi koalirati s malim strankama”, kazao je Hasanbegović.

Prozvao je i “političke mentore” Andreja Plenkovića, kako je nazvao Franju Gregurića i Vladimira Šeksa, te progovorio o nametanju Drage Prgometa, “višestrukog prebjega”, za kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Esih – svjetlo na obzoru

“Kandidatura Brune Esih predstavlja svjetlo na obzoru, nagovještaj da se na političkoj pozornici pojavljuju novi ljudi, neopterećeni komunističkom prošlošću, lišeni koruptivnosti. Ne očekujem laganu pobjedu, ali da u pobjedu naših načela čvrsto ne vjerujem, danas ne bih bio ovdje”, zaključio je Hasanbegović svoje obraćanje.

Nije predao ostavku na mjesto u HDZ-u, poručivši da će “o tome, kao i o svemu dosad, osobno odlučiti Plenković”.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je ranije, na predstavljanju kandidata HDZ-a na lokalnim izborima u Zagrebu, da ne može biti član stranke onaj tko na izbore ide na drugoj listi, ali i da se može razgovarati o budućoj suradnji.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku