hamburger-icon

Kliker.info

Kraj krize : Gazprom spreman na dobavu plina Europi ako Kijev bude poštovao uslove sporazuma

Kraj krize : Gazprom spreman na dobavu plina Europi ako Kijev bude poštovao uslove sporazuma

12 Januara
14:30 2009

Ruski Gazprom nastavit će dobavu plina Europi čim Ukrajina prihvati ruske uvjete nadzora protoka plina, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina. – Gazprom je spreman, želi i inzistira da se što prije nastavi dobava plina preko Ukrajine u Europu čim Ukrajina ispuni uvjete protoka – rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov. Za nastavak dobave Moskva zahtijeva da se postave promatračke misije koje bi nadzirale protok plina preko ukrajinskog područja. Sporazum u tom smislu potpisali su Kijev, Moskva i Europska unija, ali Peskov je rekao kako još treba "provjeriti" je li Ukrajina doista potpisala sporazum istovjetan onom koji je potpisala Rusija.

Ukrajina potpisala sporazum o nadzoru protoka plina bez uvjeta
Ukrajina je u ponedjeljak potpisala novi sporazum o nadzoru protoka ruskog plina i odustala od prijašnjih uvjeta koje je Moskva pobijala, priopćio je ruski naftni div Gazprom. – Izaslanstvo Gazproma jutros je pregovaralo u Kijevu i nakon toga Ukrajina je potpisala sporazum bez ikakvih uvjeta – piše u priopćenju. Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev u nedjelju je protokol o promatračima proglasio ništavnim jer su ukrajinski uvjeti Moskvi bili neprihvatljivi.

Češka: Nema izgovora da Rusija ne počne dobavljati plin
Ukrajina i Europska unija učinile su sve što je Moskva tražila da se zajamči siguran protok ruskog plina prema Europi i stoga nema izgovora da Rusija ponovno ne počne dobavljati plin, priopćio je u ponedjeljak češki predsjedatelj Europskom unijom. – Ruski su uvjeti sasvim ispunjeni i Rusija nema razloga da smjesta ne pokrene dobavljanje plina – kazao je češki ministar energetike Martin Riman. Potvrdio je da je Ukrajina potpisala novi primjerak sporazuma o nadzoru protoka plina, bez svoje jednostrano dodane izjave koja je izazivala rusko protivljenje. Riman se novinarima obratio prije početka hitnog sastanka ministara energetike zemalja članica Europske unije na kojem će se raspravljati o plinskoj krizi zbog koje su stotine tisuća ljudi u središnjoj i istočnoj Europi ostale bez grijanja u jednoj od najhladnijih zima proteklih desetljeća. Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku