hamburger-icon

Kliker.info

Kraj fantomske države : Irak proglasio pobjedu nad ISIL-om u Mosulu

Kraj fantomske države : Irak proglasio pobjedu nad ISIL-om u Mosulu

10 Jula
05:28 2017

Irački premijer Haider al-Abadi   stigao je  u Mosul i proglasio pobjedu nad grupom ISIL.Ofanziva iračke vojske na Mosul, uz zračnu podršku međunarodne koalicije, trajala je od oktobra prošle godine.

Civili su se skrivali više mjeseci, a grupa ISIL ih je odvodila u živi štit. Kako iračke snage postepeno napreduju, prestrašeni i gladni stanovnici i dalje izlaze iz ruševina. Razaranje starog grada je gotovo potpuno.Praktično svaki objekat je u potpunosti ili djelimično sravnjen sa zemljom.

Samoubilački napadi kao strategija ISIL-a

Iračke snage navode da su se bombaši samoubice krili među civilima koji nastoje pobjeći. Zbog toga su se muškarci morali skinuti do pasa prije nego budu pušteni.

“Sada koriste samoubilačke napade kao strategiju. Svi preostali borci ISIL-a nose pojase s eksplozivom. Čak i oni koji rukuju snajperima, raketnim bacačima i mitraljezima ih nose“, kaže Abdel Ghani al-Assadi, načelnik protuterorističke službe

„Snage iračke vlade danima tvrde da je bitka protiv ISIL-a u Mosulu gotova. Ali borba protiv ISIL-a u drugim mjestima i područjima Iraka nije gotova. Hiljade civila će proći kroz sličnu nezamislivu patnju kako bi ISIL konačno bio poražen u Iraku“, javlja reporter Al Jazeere Charles Stratford.

Tokom bitke, Mosul, koji je drugi grad po veličini u Iraku, napustilo je 900 hiljada civila.

Mosul je bio pod kontrolom ISIL-a više od tri godine, od juna 2014.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku