hamburger-icon

Kliker.info

Krađa u Centralnoj banci BiH : Nedžad Bajraktarević osumnjičen za pronevjeru oko 600.000 KM

Krađa u Centralnoj banci BiH : Nedžad Bajraktarević osumnjičen za pronevjeru oko 600.000 KM

10 Decembra
16:12 2014

CBBiH1Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su predali, nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, na dalje postupanje Tužilaštvu BiH N.B. (1975.), kojeg su prethodno uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Osumnjičena osoba predata je Tužilaštvu BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo – pronevjera u službi.   Navedena osoba sumnjiči se da je kao uposlenik Centralne banke BiH (CBBiH) prisvojila više stotina hiljada KM.  Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo prekjučer su na licu mjesta izvršili uviđaj nakon čega su lišili slobode N.B, kojeg su, radi daljeg postupanja, preuzeli policijski službenici SIPA-e.

Kako doznajemo  radi se o Nedžadu Bajraktareviću a sumnjičig a se da je pronevjerio oko 600.000 KM. Bajraktarević je po našim saznanjima bio uposlenik Službe fizičku za sigurnost Odjelenja za sigurnost CBBIH.

Menadžment Centralne banke BiH je  u okviru redovne i vanredne kontrole stanja trezora, primjenom sistema interne kontrole, u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke Bosne i Hercegovine utvrdio manjak u iznosu od 600.000 KM.  Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić obavijestio je o tome istražne organe  koji provode istragu, u okviru koje je identifikovan počinilac. U okviru svojih nadležnosti, guverner je suspendovao devet zaposlenih dok traje istražni postupak, te će poduzeti sve potrebne mjere u skladu sa istragom. Guverner ističe efikasnost organa koji provode istragu i očekuje da se postupak istražnih i sudskih organa što prije okonča.

Državna agencija za istrage i zaštitu očekuje izdavanje naredbi Suda BiH za pretres na određenim lokacijama, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.  SIPA nastavlja aktivnosti na ovom predmetu radi prikupljanja dokaza i rasvjetljavanja cijelog slučaja, saopćeno je iz SIPA-e.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku