hamburger-icon

Kliker.info

Glavni akter krvave nedjelje : Kosovski ministar optužuje Milana Radoičića za napad u Banjskoj

Glavni akter krvave nedjelje : Kosovski ministar optužuje Milana Radoičića za napad u Banjskoj

25 Septembra
16:41 2023

Bezbjednosne vlasti na Kosovu optužile su potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu na kosovsku policiju 24. septembra.

Na konferenciji za novinare 25. septembra ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja (Xhelal Sveçla) rekao je da su vlasti pronašle mape i planove za napad na Kosovsku policiju na sjeveru 24. septembra. On je rekao da napad nije bio ad hoc već planiran mjesecima.

Naveo je da je na osnovu dokumenata koji su pronađeni Radoičić povezan sa napadom.

“U tim materijalima pronašli smo i dokumente kriminalca koji je takođe na crnoj listi SAD-a, Milana Radoičića, dokumente koji dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u ovoj akciji. Ovo je popis oružja odnosno dozvola institucija Srbije koje su dali Milanu Radoičiću, gdje je i popis oružja koje posjeduje, sa brojevima, sa svim pronađenim u prvom autu i definitivno originalni dokument je u rukama forenzičara”, rekao je Svečlja.

Na konferenciji za novinare policija je izložila oružje i opremu koje je pronašla na mjestu događaja.

Prema njegovim rečima, na osnovu oružja koje su pronašli, vjeruje se da je postojao plan da se u napad uključe “stotine ljudi da destabilizuju našu zemlju”.

Oružje za koje je policija saopštila da je zaplenila u Banjskoj
Oružje za koje je policija saopštila da je zaplijenila u Banjskoj

Svečlja je rekao da se, prema dosadašnjim informacijama, “šest terorista nalazi na liječenju u bolnici u Novom Pazaru” i pozvao Srbiju da ih preda Kosovu. Kazao je da osim njih i druge članove grupe koji su možda pobjegli u Srbiju treba predati Kosovu kako bi se suočili s pravdom.

Kazao je da su, prema informacijama, neki od članova grupe koja je napala policiju bili pripadnici “Brigade Sever” i “Civilne odbrane”, koje je Kosovo početkom godine proglasilo terorističkim organizacijama.

U međuvremenu, generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je u automobilu Mercedes, beogradskih registarskih oznaka, pronađena oružna dozvola na ime Radoičić.

“Dokument su izdale srpske vlasti, izazivajući jaku sumnju da je i sam Milan Radoičić među naoružanim i uniformisanim licima”, rekao je Hodža.

“Sumnja se da je ovu terorističku grupu organizovao Milan Radoičić, osoba bliska predsjedniku (Srbije) Aleksandru Vučiću. Sumnja se da je teroristička grupa u nabavci oružja i logističkih sredstava, uključujući i ulazak na Kosovo sa preko 26 motornih vozila, aktivno podržavana od strane Vlade Srbije”, naglasio je on.

Hodža je rekao da je u manastiru Banjska i oko njega pronađeno oružje različitog kalibra, raketni bacači, eksplozivi i detonatori.

Hodža je rekao da su neka od ovih oružja u prošlosti korišćena i u napadima, kako je rekao, od strane “Civilne odbrane”.

Bezbjednosne vlasti su saopštile da je grupa bila profesionalna i dobro pripremljena. Pored oružja, policijski službenici su rekli da su zaplenili 24 vozila, jedno oklopno vozilo i dva četvorotočkaša.

Šta se desilo u Banjskoj?

Policiju Kosova u ranim jutarnjim satima napala je grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što su organi reda pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj i Zvečanima.

Usljed sukoba ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povrijeđeno.

Naoružana grupa se potom sklonila u manastir Banjska odakle su se sukobili sa Kosovskom policijom.

Vlasti su saopštile da su tri napadača ubijena, dok je 25. septembra saopšteno da je pronađeno mrtvo telo drugog osumnjičenog napadača.

U međuvremenu, uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su povezane sa oružanom grupom.

Premijer Kosova Aljbin Kurti opisao je naoružane napadače kao “organizovanu profesionalnu jedinicu koja je došla da se bori na Kosovu”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, “koji više nisu mogli da trpe teror Aljbina Kurtija”.

Vučić je osudio ubistvo kosovskog policajca te negirao da Beograd ima bilo kakve veze sa napadom.

Dan nakon sukoba na sjeveru, situacija na ovom području Kosova – naseljenom većinom Srbima – je mirna, ali je pristup selu Banjska u opštini Zvečan i dalje zatvoren od strane Kosovske policije.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku