hamburger-icon

Kliker.info

Kosovo obilježava prvu godišnjicu nezavisnosti

Kosovo obilježava prvu godišnjicu nezavisnosti

17 Februara
16:54 2009

Kosovo danas obilježava prvu godišnjicu neovisnosti, a tim je povodom u Prištini, u nazočnosti članova diplomatskog zbora, održana svečana sjednica kosovskog parlamenta na kojoj su govorili najviši državni dužnosnici. "Neovisno Kosovo ostaje trajno posvećeno miru i stabilnosti. Ono je demokratsko i multietničko društvo", istaknuo je u svom uvodnom govoru predsjednik Fatmir Sejdiu ocijenivši kako su usvajanje Ustava i očuvanje mira najveći uspjesi nove države u prvoj godini neovisnosti. Višestoljetni san kosovskih Albanaca ostvaren je zahvaljujući požrtvovnosti naroda, ali uz potporu demokratskog i slobodnog svijeta, poglavito SAD-a i Europske unije, kazao je Sejdiu pred zastupnicima kosovskog parlamenta. "Sedamnaestog veljače završeno je iznimno teško poglavlje kosovske povijesti koje je bilo obilježeno patnjom, stradanjima i razaranjima", rekao je kosovski predsjednik dodajući da je neovisnost Kosova stvorila nove mogućnosti za napredak i pozvavši još jedanput na pomirbu Kosova i Srbije. "Srbija ne samo da ne priznaje realnost, nego nastavlja destabilizaciju određenih dijelova Kosova. To neće pridonijeti dobrobiti Srba na tome području. Politika koju mi vodimo je politika mira i europske budućnosti", istaknuo je Sjediu.

Premijer Hashim Thaci govorio je o konkretnim ostvarenjima kosovskih vlasti u proteklih godinu dana, istaknuvši kako je donesen ustav, započeto formiranje sigurnosnih snaga, osnovana obavještajna služba te da se u svim područjima života provodi plan Marttija Ahtisaarija. Po njegovim riječima, kosovski proračun je za 15 posto veći prema prošloj godini, oživljava i privatni sektor, dok se vlada posebno bori protiv nezaposlenosti, korupcije, teškoća u zdravstvu, što su izazovi koji pred njom stoje i ove godine. Na svečanoj sjednici govorili su predsjednik kosovske Skupštine Jakup Krasniqi i međunarodni civilni predstavnik Pieter Feith.

Nakon svečane sjednice parlamenta diljem kosovskih gradova održan je mimohod učenika i studenata pod nazivom "Hod u neovisnost", a navečer će se nastaviti prigodne manifestacije, popraćene koncertom i vatrometom. Prva godišnjica kosovske neovisnosti protječe u mirnom, ali napetom ozračju. Diljem zemlje su pojačane policijske i ophodnje KFOR-a. Predstavnici kosovskih Srba okupili su se na sjednici svojega samoproglašenog Vijeća zajednica općina u Zvečanu, na sjeveru zemlje. Potporu im je pružilo i stotinjak zastupnika srbijanskog parlamenta koji su pristigli iz Beograda. Očekuje se da će tijekom te sjednice biti usvojena i deklaracija kojom će se sve odluke koje je dosad donijela Priština proglasiti nevažećima i neobvezujućim. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci razgovarali su tijekom dana s predstavnicima diplomatskog zbora i međunarodne zajednice na Kosovu. Veleposlanica SAD u Prištini Tina Kaidanow i međunarodni civilni predstavnik Pieter Feith izrazili su spremnost međunarodne zajednice da pomogne Kosovu na putu ka euroatlanskim integracijama. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku