hamburger-icon

Kliker.info

Koschnik : Berlin tolerisao Tuđmanovu ideju podjele Bosne i Hercegovine

Koschnik : Berlin tolerisao Tuđmanovu ideju podjele Bosne i Hercegovine

12 Aprila
19:06 2010

Iz štampe je nedavno izašla knjiga "Njemačka i njeni Hrvati". U tom djelu koji su napisali slavista i novinar njemačke televizije ARD Ulrich Schiller, te Hans Koschnik, koji je jedno vrijeme bio gradonačelnik Mostara, kritikuje se odnos vlade u Berlinu prema vladi u Zagrebu. Prvenstveno se kritikuje odnos vlade kancelara Helmuta Kohla prema prvom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, piše list  "Süddeutsche Zeitung" u recenziji knjige i dodaje:Priznanje nezavisnosti Hrvatske je trebalo uslijediti tek nakon što ta država u svom ustavu jasno definiše prava Srba. Osim toga je greška s velikim posljedicama bila i to što se Berlin nije suprotstavio pokušaju da se BiH podijeli između Srbije i Hrvatske, stoji u ovom djelu. Suvišno je naglasiti da autori u ovom djelu ne pokušavaju da relativiziraju krivicu Slobodana Miloševića. Ipak, Franjo Tuđman je bio odraz Slobodana Miloševića  u ogledalu. To što su njih dvojica perfidno igrala na kartu podjele BiH i na kraju krajeva postali partneri u razbijanju Jugoslavije, nije uticalo na stavove Kohla i Genschera prema vladi u Zagrebu.

U Berlinu nisu uvidjeli realan scenarij da se podjela BiH može napraviti samo ratom. Način na koji su baltičke države tada proglasile nezavisnost od Rusije očito je mnoge u Berlinu načinio slijepim za potpuno drugačije probleme u Jugoslaviji. Tamo su poput vulkana eksplodirale etničke suprotnosti koje su bile zacementirane tokom vladavine Josipa Broza Tita. Umjesto da svim nacionalistima pokažu gdje im je mjesto, njemački političari su poštovali Tuđmana, što su činili čak i neki novinari. Njemačka bi morala pomoći Hrvatskoj na njenom putu ka EU, u šta spada i poziv na suočavanje sa prošlošću. Pri tome je potrebno da se i Njemačka kritički osvrne na svoju politiku, zaključak je autora", piše list "Süddeutsche Zeitung".   

Nagrada za "Miloševićevog učenika"               Bilježe se i reakcije na dodjelu nagrade "Najevropljanin godine" srbijanskom ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, jednom od saradnika nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića."Nagrada koja se dodjeljuje od 2000. godine, godine u kojoj je srušena vlada Slobodana Miloševića, dosada je bila rezervisana za političare poput Zorana Đinđića ili aktuelnog predsjednika Borisa Tadića, odnosno za one koji su se bez ikakve sumnje zalagali za integraciju Srbije u EU. Uvrštavanje Dačića u ovaj niz političara je prvenstveno posljedica ulaska njegove Socijalističke partije u sadašnju vladajuću koaliciju, čime je omogućio da Srbija dobije kakvu-takvu proevropsku vladu. Dačić ipak ostaje kontroverzan političar. Nesporne su njegove zasluge da Srbija ispuni kriterije za dobijanje bezviznog režima. Ipak, ovaj socijalista se još uvijek nije nedvosmisleno distancirao od krvavog naslijeđa svog političkog oca, Slobodana Miloševića", stoji u listu "Neue Zürcher Zeitung".   (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku