hamburger-icon

Kliker.info

Korupcija: Najviše je ljubitelja kuverti u vlasti i u zdravstvu

Korupcija: Najviše je ljubitelja kuverti u vlasti i u zdravstvu

27 Septembra
07:39 2006

GfK Institut za istraživanje tržišta provelo je istraživanje o korupcijskoj klimi u 21-oj zemlji Centralne, Istočne i Zapadne europske regije. Veličina uzorka je iznosila 22,050 ispitanika, a korištena metoda je bila face-to-face intervjui u domaćinstvima. Istraživanje je pokazalo kako jačina korupcijske klime varira od zemlje do zemlje. BiH se zajedno sa Slovenijom, Ukrajinom, Slovačkom, Bugarskom i Rusijom nalazi na dnu ove ljestvice.
Rezultati istraživanja pokazuju da većina Europljana ne smatra korupciju sastavnim dijelom društvenog života. No, u BiH 58 posto ispitanih građana BiH smatra da su mito i korupcija apsolutno sastavni dio društvenog života.  Generalno korupciji više naginju ljudi između 30 i 59 godina i zanimljivo je da postotak onih koji ponekad daju ili su davali mito raste sa nivoom obrazovanja, ističe se u istraživanju GfK-a. Više od trećine ispitanika sa fakultetskim obrazovanjem (39 posto) su spremni da daju mito. Spremnosti na podmićivanje se ipak razlikuje se od zemlje do zemlje. U BiH skoro 70 posto građana tvrdi da nikada nisu davali mito. Tijekom razgovora bh građani su upitani jesu li u posljednjih 12 mjeseci dali mito u bilo kom obliku. Njih skoro 15 posto je odgovorilo potvrdno. Najčešće su to činili kada je u pitanju bilo zdravstvo (56 posto) i policija (30 posto) i u većini slučajeva mito je bio u obliku novca (62 posto). Na razini Europe generalni je stav da su najkorumpiranija područja društva vlada i zdravstvo. Nakon toga poduzetnički sektor te javne službe, političke stranke i policija. Upitani da imenuju jedno područje djelovanja društva koje smatraju najkorumpiranijim 20 posto građana BiH je izabralo vladu. Kao drugu po veličini rasprostranjenosti korupcije građani BiH imenuju oblast zdravstva, a slijede sudstvo i policija.
U čak 16 zemalja, među kojima se na prvom mjestu nalazi BiH (sa čak 93 posto), više od polovine građana smatra da žive u korumpiranoj državi.   Sa 64 posto građana koji tako misle BiH i prednjači u regiji.

(Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku