hamburger-icon

Kliker.info

Korak do reizbora : Rouhani uvjerljivo vodi na predsjedničkim izborima u Iranu

Korak do reizbora : Rouhani uvjerljivo vodi na predsjedničkim izborima u Iranu

20 Maja
08:22 2017

Reformistički iranski predsjednik Hassan Rouhani premoćno vodi na predsjedničkim izborima u Iranu i na korak je do pobjede ispred svog konzervativnog suparnika Ebrahima Raisija, potvrdio je iranski službeni izvor pozivajući se na preliminarne rezultate izbora.

“Gotovo je, Rouhani je pobjednik”, rekao je izvor koji nije želi biti imenovan agenciji Reuters.

Nakon prebrojanih 37 milijuna glasova, Rouhani je osvojio 21,6 milijuna, prema 14 milijuna glasova za Raisija, natavio je isti izvor i dodao da treba prebrojati još oko četiri milijuna glasova.

Iransko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je na izborima glasovalo više od 40 milijuna ljudi, procjenjujući odaziv na oko 70 posto, što je otprilike isto kao i na prethodnim izborima 2013. godina kad je Rouhani odnio pobjedu.

Prema preliminarnim podacima koje je prethodno objavilo ministarstvo, Rouhani je osvojio 14,6 milijuna glasova, dok je za Raisija glasao 10,1 milijun birača.

Državna televizija objavila je da će rezultati biti uskoro poznati.

Khatami: Nada pobijedila izolaciju

Šef Rouhanijeva stožera Hamid Aboutalebi na Twitteru je objavio da je Rouhani dobio 60 posto glasova, dok je bivši predsjednik Mohammad Khatami, Rouhanijev saveznik, na svom Instagram profilu postavio fotografiju Rouhanija na kojoj piše: “Nada je pobijedila izolaciju”.

Veliki odaziv je, kako se čini, pogodovao Rouhaniju, čija je glavna zabrinutost prije izbora bila apatija proreformskih birača nezadovoljnih sporošću promjena.

Takav veliki odaziv doveo je do stvaranja dugih redova na glasačkim mjestima, pa je rok glasanja morao biti produljen do ponoći.

Ovi se izbori smatraju ključnim testom politike reformističkog predsjednika na kojima će se dati odgovor na pitanje žele li iranski birači nastaviti put približavanja Zapadu ili se vratiti u izolaciju.

Prije četiri godine izabrali su Rouhanija koji je potpisivanjem nuklearnog sporazuma pažljivo zemlju otvorio Zapadu, a sada ocjenjuju rezultate njegova mandata.

Raisi će poštovati volju birača

Rouhani (68), umjereni pripadnik iranskog vjerskog establishmenta koji je uspio svoju zemlju izvući iz međunarodne izolacije, na izborima, na kojima se natječe za drugi mandat, našao je u Raisiju, štićeniku vrhovnoga vjerskog vođe Alija Khameneija, neočekivano snažnoga protivnika.

“Ovi su izbori važni za buduću ulogu Irana u regiji i svijetu” upozorio je nakon glasovanja Rohani, koji je prije dvije godine sa svjetskim silama dogovorio ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje većine nametnutih gospodarskih sankcija.

Raisi (56), koji je dosadašnjeg predsjednika optužio za pogrešno gospodarsko upravljanje, svoju je kampanju vodio populistički, nazivajući se predstavnikom i braniteljem siromašnih, kojima je obećao povećanje socijalne pomoći, obnovu domaće industrije i otvaranje milijun radnih mjesta godišnje.

Pretpostavlja se da ima podršku moćne Revolucionarne garde, kao i prešutnu podršku Khameneija, čije ovlasti nadmašuju predsjedničke, ali koji se uobičajeno drži podalje od dnevno političkih pitanja.

“Poštujem ishod glasovanja naroda, rezultate ću poštivati”, kazao je Raisi nakon što je glasao, prenijela je poluslužbena iranska novinska agencija Fars.

Na predsjedničkim izborima 2013. Rohani je izabran u prvom krugu s 50,7 posto glasova, ili tri puta više od svog najbližeg protivnika.

Izbore je diljem zemlje osiguravalo oko 350.000 pripadnika snaga sigurnosti, a ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je sredinom dana kako nisu zabilježeni nikakvi incidenti, objavila je državna televizija.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku