hamburger-icon

Kliker.info

Kontroverzni Trumpov miting na planini Rushmore : ‘Na djelu je ultralijevi fašizam…‘

Kontroverzni Trumpov miting na planini Rushmore : ‘Na djelu je ultralijevi fašizam…‘

04 Jula
13:56 2020

Američki predsjednik Donald Trump u petak je napao “bijesne gomile” koje su pokušale rušiti spomenike vođama Konfederacije i drugih povijesnih osoba upozoravajući hiljade sljedbenika na planini Rushmore da demonstranti  pokušavaju izbrisati američku istoriju.

Na dan na koji je u sedam američkih saveznih država zabilježen rekordan broj novooboljelih od Covida-19, pandemija je ušla u najuži Trumpov krug. Kimberly Guilfoyle, viša dužnosnica izborne kampanje i djevojka njegova sina Donalda Trumpa Jr., bila je pozitivna na testiranju u Južnoj Dakoti prije Trumpova govora, prema dužnosniku kampanje Sergiju Goru. Trump Jr. testiran je i negativan je na virus.

Na skupu je oko 7500 ljudi bilo nagurano u amfiteatar i mnogi nisu nosili maske prkoseći javnozdravstvenim dužnosnicima koji su pozvali Amerikance da izbjegavaju masovna okupljanja kako bi se usporilo širenje Covida-19.

Govoreći ispod planine na kojoj su uklesani likovi četiriju američkih predsjednika Trump je upozorio da protesti protiv rasne nejednakosti u američkom društvu ugrožavaju temelje američkog političkog sistema.

“Nemojte biti u zabludi, cilj ove ljevičarske kulturne revolucije je svrgnuti Američku revoluciju. Našu djecu u školama uče da mrze vlastitu zemlju”, poručio je Trump.

Objavio je i da će osnovati “Nacionalni vrt američkih heroja” koji je opisao kao veliki park s kipovima “najvećih Amerikanaca”, no druge detalje nije otkrio.

Tokom prostesta širom zemlje koji su uslijedili nakon što je preminuo crnac George Floyd kojeg je gušio bijeli policajac u Minneapolisu, u nekoliko gradova demolirane su statue konfederacijskih generala koji su vodili pobunu protiv američke vlade tokom građanskog rata 1861.-65.

Demonstranti  su neuspješno pokušali srušiti i kip predsjednika Andrewa Jacksona ispred Bijele kuće. Jackson, poznat po populističkim odlukama, bio je robovlasnik i izgnao je hiljade Indijanaca iz njihovih domova.

“Bijesne gomile pokušavaju srušiti kipove naših tvoraca, oskvrnuti naše najsvetije spomenike i pokrenuti val nasilja u našim gradovima”, rekao je. Trump se nastoji predstaviti javnosti kao vođa koji snažno štiti red i mir u zemlji.

On se protivi prijedlozima da se američke vojne baze koje nose imena konfederacijskih generala preimenuju i najavio je stroge kazne za one koje uništavaju kipove.

Skup nije bio predizborni, ali Trump je spomenuo sve bitne teme iz predizborne kampanje nastojeći mobilizirati svoju izbornu bazu pred predsjedničke izbore 3. novembra na kojima traži drugi mandat.

– Na djelu je ultralijevi fašizam koji traži bezuvjetnu odanost. Ako ne govorite tim jezikom, provodite njegove rituale, ponavljate njegove fraze te slijedite zapovijedi, tad ćete biti cenzurirani, prognani, stavljeni na crnu listu, progonjeni i kažnjeni. To nam se neće dogoditi – rekao je.

Kod planine Rushmore u koju su uklesani likovi Georgea WashingtonaThomasa JeffersonaTheodorea Roosevelta i Abrahama Lincolna vatrometi nisu održavani od 2009. zbog zaštite okoline.

Trump se založio za vatromet koji je i održan, a vlasti Južne Dakote ocijenile su da su okolne šume “osnažile” i postale otpornije na požare koje su izazvali raniji vatrometi u tom zaštićenom prirodnom pojasu, a ustvrdili su i da je tehnologija vatrometa uznapredovala.

Indijanci koji su protestvovali pred Trumpov dolazak uhapšeni  su zbog blokiranja saobraćajnice  prema spomeniku. Kritizirali su Trumpov dolazak zbog rizika širenja covida-19 i proslave američkog Dana državnosti na području koje je za njih sveto.

Južna Dakota je snažno uporište republikanaca i nije tako pogođena koronavirusom kao druge savezne države, no u okrugu u kojemu je planina Rushmore broj slučajeva se u proteklih mjesec dana udvostručio.

Trump će zvaničnu  proslavu Dana državnosti održati u Wasihngtonu.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku