hamburger-icon

Kliker.info

Kontradiktorne informacije ljekarskog tima : Trump u petak uzimao kisik, sada prima deksametazon, a sutra bi mogao iz bolnice

Kontradiktorne informacije ljekarskog tima : Trump u petak uzimao kisik, sada prima deksametazon, a sutra bi mogao iz bolnice

04 Oktobra
21:23 2020

Zdravstveno stanje američkog predsjednika Donalda Trumpa , zaraženog korona virusom, nastavlja se poboljšavati i u ponedjeljak bi mogao izaći iz bolnice, saopćili su ljekari u nedjelju.

Trumpov nivo kisika dva puta je opao otkad ima simptome zaraze, ali se bolje osjeća i nema visoku temperaturu, izjavio je doktor Sean Conley , prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Trump (74) sada prima deksametazon, lijek iz porodice kortikosteroida, koji se koristi za liječenje težih slučajeva COVID-19, naveli su ljekari.

Predsjednik SAD-a se od petka liječi u vojnoj bolnici “Walter Reed”, nedaleko od Washington.

Conley je rekao novinarima da je Trump u četvrtak i petak dobivao kisik te da uzima i steroid deksametazon.

Normalne funkcije organa

Brifing je održan dan nakon što su protivrječne izjave iz Bijele kuće izazvale zbunjenost u vezi Trumpovog zdravstvenog stanja.

Ljekari su kazali da Trump nema povišenu temperaturu od petka, premda ju je imao u petak ujutro, te da su mu funkcije jetre i bubrega normalne, nakon što je primio drugu dozu remdesivira.

Doktor Brian Garibaldi kazao je da su mu dali steroid deksametazon zbog “prolaznih niskih razina kisika” u krvi.

“Primio je prvu dozu toga jučer i naš plan je da s time za sada nastavimo”, rekao je on.

Istraživanja su pokazala da deksametazon poboljšava šanse za preživljavanje kod pacijenata koji su smješteni u bolnicu zbog kritičnih komplikacija od COVID-19 i koji trebaju kisik.

No, ne treba ga davati u blagim slučajevima, jer može ograničiti sposobnost tijela da se samo bori s virusom, po smjernicama Američkog udruženja za zarazne bolesti (CDC).

Na pitanje u kakvom su stanju Trumpova pluća, Conley je odgovorio: “Postoje neki očekivani nalazi, ali ništa klinički značajno”.

Eksperimentalni lijek

Trump dobija i eksperimentalni lijek Regeneron's REGN-COV2 te cink, vitamin D, famotidin, melatonin i aspirin, kazali su njegovi ljekari.

“Danas se osjeća dobro, živahan je. Naš plan za danas je da jede i uzima tekućinu, da bude van kreveta što je više moguće, da bude mobilan”, rekao je Garibaldi.

“I ako bude i dalje izgledao i osjećao se dobro kao danas, nadamo se da ćemo moći planirati da ga se već sutra pusti u Bijelu kuću, gdje može nastaviti liječenje.”

Trump je u subotu objavio četverominutni video, u kojem je izjavio da će “pravi test” što se tiče njegova zdravlja uslijediti u idućih nekoliko dana.

“Period od nekoliko idućih dana mislim da je to pravi test, pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi u tih nekoliko dana”, kazao je.

Objašnjenje protivrječnosti

U nedjelju se na Twitteru zahvaljivao pristalicama na dobrim željama.

Protivrječne izjave o Trumpovu zdravlju u subotu zbunile su javnost.

Conley je u nedjelju to pokušao objasniti.

“Želio sam prenijeti optimizam tima i predsjednika o toku njegove bolesti”, rekao je novinarima u nedjelju.

“Nisam želio iznijeti bilo kakvu informaciju koja bi mogla usmjeriti tok bolesti u drugom smjeru i tako je ispalo da pokušavamo nešto sakriti, što nije nužno istina.”

Američki predsednik je u petak helikopterom odveden iz Bijele kuće u bolnicu, pošto je pozitivno testiran na korona virus, kojim je zaražena i njegova supruga Melania.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku