hamburger-icon

Kliker.info

Kontinuirana podrška : Bono Vox Počasni građanin Kantona Sarajevo

Kontinuirana podrška : Bono Vox Počasni građanin Kantona Sarajevo

10 Aprila
15:16 2017

Paul David Hewson, poznatiji kao Bono Vox, danas je proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo, odlučila je Skupština ovog kantona, verificirajući odluku Odbora za dodjelu javnih priznanja KS-a.

Većinom glasova odlučeno je da popularnom frontmenu grupe U2, zbog izuzetnog doprinosa u pružanju podrške građanima tokom opsade Sarajeva, kao i zbog doprinosa u borbi za ljudska prava i slobode, bude dodijeljeno ovo vrijedno priznanje.

U obrazloženju se navodi da je Bono svoje vrijeme i novac odlučio trošiti na humanitarne pothvate, te je svoju slavu iskoristio u humanitarne svrhe.

Tako je bilo i tokom opsade Sarajeva kada Bono nije želio šutjeti i gledati stradanja građana BiH, te je sebi svojstvenim jezikom upozorio svijet na zbivanja u našoj zemlji. Tokom nastupa u Bologni, 17. jula 1993. godine preko satelitskog linka se povezao slikom sa Sarajevom, gdje su prikazane izjave građana Sarajeva koji govorili kroz kakve tegobe prolaze. U godinama nakon rata on je održavao kontakt sa Sarajevom, a sve je kulminiralo 1997. godine, kada je u glavnom gradu BiH održan grandiozan koncert grupe U2.

Pored ove odluke, Skupština je odlučivala i o dodjeli nekoliko Plaketa Kantona Sarajevo, te su one dodijeljene: Specijalnoj olimpijadi BiH, Rasimu Bajroviću, Bogiću Bogićeviću, te posthumno Esadu Arnautaliću.

(Kliker.info-RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku