hamburger-icon

Kliker.info

Konstituisana skupština HNK: Ko će formirati vlast?

Konstituisana skupština HNK: Ko će formirati vlast?

15 Novembra
04:18 2006

Dogovoreno je da u narednih sedam dana političke stranke pokušaju napraviti dogovor o formiranju skupštinske većine, nakon čega bi bila održana sjednica skupštine na kojoj bi uistinu bila formirana vlast.
Kada je u pitanju među stranačka suradnja, potvrđeno je da su postizbornu suradnju ostvarili SDA i Stranka za BiH sa jedne, te HDZ 1990 i Koalicija za jednakopravnost. Poznato je i da ne dolazi u obzir suradnja Hrvatskog zajedništva 1990 i HDZ BiH. S obzirom da je za podršku novoj Vladi HNK potrebna dvotrećinska većina, vlast moraju formirati najmanje četiri stranke. To znači da su sve opcije za formiranje vlasti otvorene. Prema prvoj verziji vlast BiH mogli formirati SDA i Stranka za BiH sa jedne, te  Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 i Koalicija za jednakopravnost sa druge strane. Po drugom modelu, novu vlast će činiti SDA i Stranka za BiH, te HDZ BiH, SDP i BPS. Predstavnici stranaka jučer su kazali da su sve opcije otvorene.
Zvonko Jurišić, lider HSP Đapić – dr Jurićić i Josip Merdžo iz Hrvatskog zajedništva HDZ 1990 uvjereni su da će oni formirati vlast sa SDA i Strankom za BiH, jer sa devet mandata imaju većinu u hrvatskom klubu.  Napominju da su ostvarili povoljnu suradnju sa Strankom za BiH i da će se to potvrditi i prilikom formiranja vlasti u HNK. Jurišić dodaje da je problem u SDA jer dio te stranke želi suradnju sa njima, a dio, ipak, ne. Iz HDZ BiH navode da će oni po svaku cijenu nastojati formirati vlast sa snažnim blokom bošnjačkih stranaka. Poslanik S BiH Ahmed Džubur kaže da će ova stranka u izboru «hrvatskih partnera» poštivati odluku Centrale stranke. Alaudin Veledar  smatra prihvatljivijim za suradnju stranku Dragana Čovića, jer je ona umjerenija. Najkonkretniji su, ipak, u SDA. Lider Gradskog odbora SDA Mostar Zijad Hadžiomerović kaže da je SDA bliži onaj «hrvatski partner»  koji više ponudi.
– Nas ne interesuje koliko će se vlast dugo formirati, nas  interes pozicija Bošnjaka u vlasti. Onaj «hrvatski partner» koji nam više ponudi, sa kojim, dakle, možemo zadovoljiti interese Bošnjaka, taj će biti prihvatljiviji. Do sada su hrvatske stranke dominirale u politici HNK, odnosno u vladi i skupštini, ali sada očekujemo bolju poziciju Bošnjak – rekao je Hadžiomerović. On je na direktan upit potvrdio kako su SDA i SiBH  zainteresovani  novi  premijer  HNK bude Bošnjak iz jedne od ove dvije stranke.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku