hamburger-icon

Kliker.info

KONJIC: Veterinari panično tragaju za stadom ovaca zaraženo brucelozom?!

KONJIC: Veterinari panično tragaju za stadom ovaca zaraženo brucelozom?!

13 Aprila
04:59 2007

Mladi čoban iz Konjica Anis Fišić kod koga je 24. marta dijagnosticirana bruceloza pušten je jučer na kućno liječenje, potvrđeno je «Dnevnom avazu» u mostarskoj bolnici «dr. Safet Mujić»  Za to vrijeme na Infektivnom odjelu mostarske bolnice   očekuju nalaze za drugog mladića iz Konjica Denisa Maksumića, za koga se, također, sumnja da je obolio od bruceloze. Maksumić je  pod liječničkim nadzorom. Iako nalazi još nisu stigli, u mostarskoj bolnici su uvjereni da se i u ovom slučaju radi o brucelozi, jer je ista forma bolesti, a oba mladića su radila kod istog gazde. Prvi je bio čoban, a drugi je radio sa đubretom.  Direktor Veterinarske stanice Konjic Kemal Habibija izjavio je jučer za «Avaz» da još uvijek nisu izvršene kontrole životinja, a koje bi mogle biti izvor zaraze. On je dodao da je potencijalno zaraženo stado upravo oboljelog Anisa Fišića. Radi se o sedam ovaca i sedam janjadi. Hebibija je naglasio kako  veterinari za sada bezuspješno tragaju za ovcama.  – Otac oboljelog mladića je otišao negdje u planinu s tim ovcama i mi sad tragamo za njima. Planiramo provesti preventivne mjere nad sedam ovaca i sedam janjaca, ali to još  ne možemo uraditi, jer ovaca jednostavno nema.   Za sada ne znamo da li su te ovce zaražene, ali sumnjamo s obzirom da je njihov vlasnik zaražen. Da bi provjerili trebamo naći stado. Vjerojatno ćemo u tom smislu potražiti i pomoć MUP-a – rekao je Habibija za «Avaz».  Za razliku od Habibije, Anis Fišić kod kojeg je otkrivena bruceloza rekao je jučer novinarima da su njegove ovce kod kuće i da očekuje da veterinari dođu da uzmu uzorak krvi ovaca. Na pitanje odakle je kupio ovce, Fišić je odgovorio da ih je kupio od Mumina Maksumić, vlasnika ”Maksumić komerca” kod koga je povremeno radio.  Mladić za koga još nije potvrđena bolest Denis Maksumić izjavio je da  nema stoke, ali da je radio u «Maksumić komercu».  – Prije godinu dana radio sam sa đubretom i nakon toga nisam imao kontakta sa štalom i stokom. Ali, prije mjesec dana sam radio na izgradnji jednog objekta kod istog vlasnika. Još uvijek ne znam da li imam  brucelozu, ali imam sve simptome – izjavio je Denis Maksumić.  Odgovarajući na pitanje da li će  eventualno biti ispitane i ovce iz stada Mumina Maksumića  kod koga su obojica oboljelih Konjičana radila i od kojih je Fišić kupio stoku, direktor Veterinarske stanice Konjic Habibija jučer je izjavio  da neće, jer   zato nema nalog. – Mi imamo nalog da pregledamo samo stado od Anis Fišića. U svemu tome ima i politike i konkurencije. Za neka jača stada se svašta priča i bez argumenata. No, mi idemo samo sa argumentima. Mi smo stado «Mksumić komerca» koje čuva oko 30 čobana pregledali ranijih godina. Trenutno nemamo indicija da u tom stadu ima zaraženih ovaca. Pregled  možemo obaviti tek u slučaju naredbi viših instanci, kao što je federalno ili kantonalno ministarstvo. Za pregled tolikog stada trebala bi velika sredstva, čak  od 30. 000 maraka. Mi ćemo uraditi sve za što dobijemo naredbu – rekao je Habibija.   

Šef Infektivnog odjela bolnice «Dr. Safet Mujić»  izjavio je jučer da nema opasnosti od širenja od zaraze. – Obično se bolest prenosi preko kontakta sa zaraženom životinjom, tako da najčešće obolijevaju ljudi koji rade oko životinja. Postoji mogućnost prenosa i preko hrane, ali samo ako hrana nije termički obrađena”, objašnjava dr. Derviškadić.  Napominje da se bruceloza na ovom području pojavila 2000. godine. ”Mi smo se tada začudili otkud bruceloza. Kasnije se ispostavilo da je neka stoka koja je uvezena iz Rumunije i dijeljena u humanitarne svrhe bila zaražena. Tako je došlo do kontamonacije domaće stoke”, kaže dr. Derviškadić.  

Potvrđena Q-groznica

Šef Infektivnog odjela Kliničke bolnice Mostar dr. Ivo Curić potvrdio  je za «Avaz»  da se na njihovom odjelu nalazi jedan pacijent iz mjesta Kruševo kod Mostara zbog sumnje da je zaražen tzv. Q-groznicom. Prema riječima dr. Curića, on ima simptome  ove bolesti, ali da su nalazi još na analizi i da bolest nije potvrđena. On je rekao da na ovom odjelu nema oboljelih od bruceloze, demantirajući  informacije o zaraženim iz Tomislavgrada koje su objavili  mediji.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku