hamburger-icon

Kliker.info

Kongres usvojio Bidenov prijedlog zakona o infrastrukturi : Demokrate izgladike nesuglasice i obezbjedile 1000 milijardi za puteve, mostove, brži internet …

Kongres usvojio Bidenov prijedlog zakona o infrastrukturi : Demokrate izgladike nesuglasice i obezbjedile 1000 milijardi za puteve, mostove, brži internet …

06 Novembra
14:06 2021

Poslije dugih pregovora i blokada, demokrate u Predstavničkom domu su uspjele da prevaziđu podjele unutar stranke i usvoje prijedlog zakona predsjednika Joea Bidena o infrastrukturi, vrijedan hiljadu milijardi dolara.

Zakonski prijedlog je već usvojen u Senatu i sada čeka na Bidenov potpis da bi stupio na snagu.

Presdstavnički dom usvojio je prijedlog sa 228 glasova za i 206 glasova protiv. Progresivne i centrističke demokrate u tom domu Kongresa su se međusobno sukobljavale oko zakona o infrastrukturi i drugih zakonskih prijedloga. Zakon o intrastrukturi podržalo je i 13 republikanaca.

Ovaj prijedlog predviđa ulaganje u obnovu puteva, željeznica i ostale infrastrukture, a očekuje se i otvaranje novih radnih mjesta u skladu sa tim.

Demokrate i dalje imaju mnogo posla oko Bidenovog drugog najvažnijeg zakona, a to je zakon o socijalnoj zaštiti i klimatskim promenama. Taj prijedlog vredan je 1,75 hiljada milijardi dolara i biće najveće izdvajanje SAD za socijalnu zaštitu od 60-ih – ako demokrate uspiju međusobno da se dogovore.

Stranački lideri su se nadali da će oba zakona biti usvojena u petak, ali su centristi u stranti tražili da im nezavisni eksperti potvrde troškove predviđene u zakonu o socijalnoj zaštiti, što bi moglo da traje nedjeljama.

Poslije višesatnih pregovora, grupa centrističkih demokrata je obećala da će glasati za zakon do 20. novembra, ako kongresna Kancelarija za budžet odobri troškove planirane u prijedlogu zakona.

Demokratska stranka želi da nastavi sa usvajanjem predsjednikove agende pred kongresne izbore 2022, na kojima će republikanci ponovo pokušati da osvoje većinu u oba doma kongresa.

Budući da demokrate trenutnu imaju tijesnu većinu, potreban im je svaki glas unutar stranke, jer se republikanci protive zakonu o socijalnoj zaštiti i klimatskim promjenama.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku