hamburger-icon

Kliker.info

Kongres traži reviziju Dejtona : Predsjedniku Obami predloženo da imenuje specijalnog izaslanika za Balkan !

Kongres traži reviziju Dejtona : Predsjedniku Obami predloženo da imenuje specijalnog izaslanika za Balkan !

22 Oktobra
16:38 2015

obama003Povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja krvavog rata u BiH, Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD) priprema opširnu rezoluciju, u kojoj se od predsjednika Baraka Obame (Barack) traži imenovanje specijalnog predstavnika za Balkan, čiji bi zadatak bio da ocijeni provedbu Dejtona i njegove učinke, saznaje „Dnevni avaz“!

Kongres traži da predstavnik bude imenovan na jednu godinu i dostavi izvještaj najvišim američkim vlastima, dok se u rezoluciji daje snažna podrška napretku BiH ka EU i pozdravlja stabilizacija u Federaciji BiH. Inicijativu za ovakvu rezoluciju američkog zakonodavnog tijela pokrenula je početkom mjeseca republikanska članica Kongresa Dženis Han (Janice Hahn). Nakon usvajanja dokument bi trebao biti dio politike američkog Komiteta za vanjsku politiku, a cilj je, kako se navodi, pomoći vlasti BiH u stvaranju funkcionalne države.

U predloženom dokumentu koji je 9. oktobra upućen u proceduru usvajanja pohvaljuju se dosadašnji napori SAD u jačanju civilnog društva u BiH, kao i uska saradnja sa EU o provedbi procesa euroatlantskih integracija naše države.

faksimil

Na početku rezolucije, u svojevrsnom uvodu, ističe se da Dejtonski sporazum sadrži mnoge kompromise koji su postignuti u potrebi za „brzom akcijom, kako bi se što prije obustavio rat i spasili mnogi životi“.

– Kao rezultat toga postoje poteškoće u uspostavi efikasnih političkih institucija koje bi bile sposobne prevazići izazove kako bi BiH postala članica euroatlantskog saveza – ističe se u rezoluciji.

Dalje se navodi kako je potrebno da SAD ponavljaju svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, njenih entiteta, ali i svim građanima.

– Potrebno je da se provedu ustavne reforme, čija bi podloga bio Dejtonski sporazum, te time riješe i presude sudova za ljudska prava, kao i stvoriti ekonomski jedinstven prostor koji bi ubrzao ulazak zemlje u EU. Treba naglasiti važnost privatizacije preduzeća po punoj transparentnosti u saradnji sa EU i OHR-om – kaže se u dokumentu koji je u posjedu “Avaza”.

U tekstu se, također, navodi da je dosadašnji konstantni ekonomski pad BiH rezultat uskostranačkih i ličnih interesa, odnosno takve politike kojom se rukovodilo pri vođenju velikih državnih kompanija koje bi mogle imati dobar profit.

– Potrebno je i pozdraviti napore američke vlade u stvaranju civilnog društva u BiH, kao i ukazati Stejt departmentu da nastavi tim tempom. Također, američka vlada i predsjednik trebali bi s posebnom pažnjom slušati pritužbe naroda BiH u oba entiteta – navodi se u rezoluciji.

Na kraju, ističe se kako se specijalni Obamin izaslanik zadužuje da u periodu ne dužem od godinu, nakon usvajanja ovog dokumenta, Komitetu za vanjsku politiku i Kongresu dostavi detaljan izvještaj.

– U izvještaju su potrebne ciljane i detaljne ocjene i otkrića, uključujući i prijedloge kako riješiti sve navedene probleme, kao i političke, ekonomske, religijske i sve ostale poteškoće u BiH – zaključuje se u dokumentu.

Rezolucija, također, naglašava kako je vrlo važno da se vlasti u BiH pozabave sve većim iseljavanjem stanovništva, pogotovo hrvatskog, te se tako navode podaci Katoličke crkve u BiH u kojima je navedeno da je broj Hrvata, odnosno katolika skoro prepolovljen. Posebno se u prijedlogu rezolucije navodi da je “potrebno ponavljati da je stabilna i funkcionalna Federacija ključna za budućnost BiH”.

Osim toga, navodi se da bi reforme u BiH trebale podrazumijevati i ispunjavanje izmjena Izbornog zakona kako bi bila ispoštovana prava svih naroda.- Izbori u BiH trebali bi reflektirati pravo svih konstitutivnih naroda i ostalih da biraju svoje legalne predstavnike, koji bi predstavljali svoj narod u skladu s Dejtonskim sporazumom – ističe se u rezoluciji.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku