hamburger-icon

Kliker.info

Kongres razlaza : Pobjeda Sulejmana Tihića i poraz reisa Cerića

Kongres razlaza : Pobjeda Sulejmana Tihića i poraz reisa Cerića

27 Maja
05:58 2009

SDA je pobjedom Sulejmana Tihića definitivno ušla u novu fazu, u kojoj počinje raspad ili osipanje ove stranke na ovaj ili onaj način. Kao prvo, Tihićeva pobjeda je pobjeda nad likom i djelom Alije Izetbegovića i autoritetom iza kojeg se zaklanjala ova stranka. Alija Izetbegović je definitvno prošlost za ovu stranku. Da li će za neku drugu biti budućnost, tek će se vidjeti.Druga važna stvar jest da je Islamska zajednica prvi puta doživjela ozbiljan i ubjedljiv poraz u SDA: to nije samo udarac za IZ kao cjelinu, već i za njenog prvog čovjeka reisa Cerića .Istupi reisa Cerića i njegovog zamjenika Spahića – iako realizovani kao otvorena podrška Bakiru Izetbegoviću, pokazali su da je Islamska zajednica izgubila svoj uticaj u strukturama SDA, koji znači i raskid veza između IZ i ovakve SDA. To je najozbiljniji problem ove stranke za naredne izbore.Teško je vjerovati da će se, ono što se naziva izvornim i vjerskim krilom u SDA, pomiriti sa porazom.

Radi se o moćnoj grupaciji ljudi koji će se tek sada suočiti sa vlastitim greškama.Mladi Izetbegović platio je cijenu kalkulisanja i nesigurnosti te političke neprincipijelnosti.Pekasno je počeo govoriti o Tihićevim greškama, tako da mu se nije vjerovalo. Dvije su ključne greške Bakira Izetbegovića u kampanji za predsjednika: podržao je Tihića u razdoru sa Silajdžićem, a potom i u Prudskim razgovorima. Kasnije korigovanje je izgledalo svima kao neuvjerljivo pravdanje čovjeka koji nema hrabrosti i principa – što su dvije temljne političke kategorije.Da je Izetbegović imao hrabrosti i mudrosti od jeseni 2008. ukazati na pogubne postupke Tihića u ekonomiji i odnosu prema koaliciji, bilo bi sve drugačije. Tihić je imao 8 godina mandata i uticaja na delegate.  Slavi, ali slava će biti kratkog daha. Manji je Tihićev problem bila pobjeda: mnogo veći će biti šta nakon pobjede. Branković sutra podnosi ostavku. Kriza se produbljuje.

Tihić može krenuti u rušenje koalicije ali teško je vjerovati da bi SDP prihvatio rizik i bilo kakvo koaliranje sa SDA prije opštih izbora.No, evidentno je da je Tihić probudio najjače, izvorne duhove u SDA protiv sebe. Ako su do sada bili letargični i neorganizovani, sigurno da će se sada osjetiti poput ranjene zvijeri. Samo naivni mogu vjerovati da se Izetbegović može povući: ne može. On će čekati novu priliku. I preveliko povlačenje, Tihić će doživjeti kao napad a prevelik odmak od „Izetbegovićevog lika“ – Tihiću je sada riskantan i učiniće sve da zadrži Izetbegovića na pristojnoj udaljenosti ali pod kontrolom. Bakir Izetbegović je ipak dobio i (ne)očekivano veliku podršku na kongresu i mogao bi napraviti SDA (Alije Izetbegovića) i okupiti sve izvorne i vjerne saveznike. Strah od tog scenarija je vidljiv u izjavama "pobjednika". A šta će uraditi "gubitnici", vidjećemo u novim porukama reisa Cerića. (Kliker.info-Biznis.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku