hamburger-icon

Kliker.info

Kongres ipak u maju ove godine : Glavni odbor SDA uputio novi poziv DF-u da se vrati u pregovore o formiranju Vlade FBiH

Kongres ipak u maju ove godine : Glavni odbor SDA uputio novi poziv DF-u da se vrati u pregovore o formiranju Vlade FBiH

07 Marta
21:49 2015

GO22Glavni odbor SDA,na danas održanoj sjednici, pozvao je sve političke stranke potpisnice sporazuma o principima uspostave vlasti da hitno okončaju implementaciju izbornih rezultata.Za SDA je neprihvatljivo da bilo ko u ovom trenutku napušta proces koji se nalazi u završnoj fazi. Svako ko to čini mora biti svjestan svoje odgovornosti za sve štetne posljedice koje će početi da kulminiraju nakon isteka privremenog finansiranja 31.marta 2015.godine.

Glavni odbor  SDA poziva Demokratsku frontu da se vrati u pregovore kako bi vlada FBiH i Vijeće ministara BiH bili izabrani do predviđenog roka. Za SDA nije prihvatljiva manjinska Vlada FBiH, tj. vlada koja ne bi imala ministre iz svih političkih stranaka koalicije koje joj garantuju većinsku podršku u Parlamentu FBiH.

Glavni odbor SDA pozdravlja  ozbiljan i odgovoran odnos pregovaračkog tima SDA s zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem na čelu u procesu implementacije izbornih rezultata. To je već rezultiralo uspostavom nove parlamentarne većine na državnom nivou, usvajanjem Izjave Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH,kao i drugim koristima za našu zemlju i sve njene građane. Glavni odbor Stranke pozdravlja stav rukovodstva na čelu sa Bakirom Izetbegovićem da strpljivo radi na dovršetku pregovaračkog procesa,formiranja strukture vlasti i stabilizacije prilika u zemlji.

SDA smatra da je Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) unijela bespotreban nemir u osjetljivom političkom trenutku kada se trebaju implemenirati izborni rezultati. U ovom momentu nije realno voditi rasprave oko značajnih ustavnih reformi u BiH,a posebno o novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje. Umjesto toga potrebno je voditi razgovore o reformama u realnom sektoru koje će dovesti do jačanja ekonomije,povećanja radnih mjesta i boljeg životnog standarda građana.

Glavni odbor SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iz Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje su na tragu dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela zemlje. Cilj buduće ustavne reforme može biti samo reintegracija zemlje,a nikako njena dodatna dezintegracija.Stoga se odbacuju prijedlozi o novim etno-teritorijalnim podjelama, etničkoj podjeli javnih servisa i slično.SDA osuđuje i pokušaje revidiranja historije i vršenja pritiska HNS –a na Haški tribunal vezano za suđenje funkcionerima paradržave Herceg-Bosne za udruženi zločinački pothvat.

Glavni odbor SDA pozdravlja napore Republike Hrvatske koji imaju za cilj pružiti pomoć BiH na njenom evropskom i NATO putu. Međutim,nije prihvatljivo da zastupnici R Hrvatske u Evropskom parlamentu promoviraju interese samo jednog naroda u BiH kao što je učinjeno prilikom usvajanja rezolucije prošle godine,te kao što se pokušava učiniti ovih dana amandmanima na Izvještaj o napretku BiH.Pozivamo Evropski parlament da ne prihvati ovakvu separatnu antidejtonsku  aktivnost bilo koga prema BiH.

Glavni odbor SDA izražava ozbiljnu zabrinutost pokušajima falsificiranja rezultata Popisa stanovništva 2013.godine. Upozoravamo Agenciju za statistiku BiH  da prilikom obrade popisnih podataka mora postupati u skladu s zakonom i poštovati izjašnjenje popisanih građana o njihovom prebivalištu. Ukoliko se suprotno postupi i falsificiraju rezultati Popisa u cilju vještačkog umanjivanja procenta bošnjačkog stanovništva,posebno u RS-u, SDA neće priznati rezultate Popisa, jer bi to bio dovršetak etničkog čišćenja, ovog puta olovkom.

Glavni odbor SDA zadužuje Predsjedništvo Stranke da u razgovorima sa Savezom za promjene iz RS-a razmotri mogućnost uspostave zajedničkih parlamentarnih većina na nivou općina u BiH.
Glavni odbor je usvojio odluke o raspisivanju redovnih izbora u SDA koji će se okončati održavanjem 6.redovnog Kongresa Stranke 26.maja 2015.godine. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku