hamburger-icon

Kliker.info

Konačno : Washington i Bruxelles konačno usaglasili stavove o Bosni i Hercegovini

Konačno : Washington i Bruxelles konačno usaglasili stavove o Bosni i Hercegovini

13 Maja
10:29 2013
Iza brda se nešto krupno valja. Tako bi mogao glasiti “raport budućnosti” kada se radi o političkoj sceni Bosne i Hercegovine, posebice onoj personalne prirode.U najkraćem, Washington i Bruxelles su ujednačili svoje stavove, usuglasili  predstojeće poteze pa se, kažu naši dobro obaviješteni izvori iz međunarodne zajednice, sprema raščišćavanje terena za opće izbore 2014. godine. Naime, i SAD-u i Europskoj uniji, narodski kazano, na vrh je glave lažnih obećanja koje daju šefovi  stranaka, njihove bitke za isključivo osobne interese, nereda i šlamperaja u BiH. Čak ni činjenica da je država potpuno potonula sa svim što to podrazumijeva, da su je njezini politički lideri i nitko drugi gurnuli u izolaciju od Europe i svijeta, nije dovoljna da oni počnu raditi u interesu građana. O čemu se konkretno radi?

Ostaje bez potpore

U dobro obaviještenim moćnim krugovima međunarodne zajednice spoznajemo da, nakon što je riješeno Kosovo, zapovjedništvo u operaciji “BiH” preuzimaju Amerikanci i da je EU s tim potpuno suglasan. Naime, američka administracija prelazi u drugu i konačnu fazu završavanja nedovršenog posla u Bosni i Hercegovini. Sve je detaljno isplanirano i realizacija je počela.Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon prošlog mjeseca je javno priopćio da više nema namjeru sastajati se s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a i Republike Srpske, jer su razgovori s njim postali frustrirajući budući da on jedno kaže, a drugo uradi. Veleposlanik Moon se s Dodikom zadnji put sastao u studenome prošle godine i u Banjoj Luci sada ima druge sugovornike. Drugim riječima, to znači da je službeni Washington pustio Dodika niz vodu nakon što mu je, a to nije nikakva tajna, pomogao doći na vlast, međutim, on je SAD gorko razočarao, prije svega zato što mu dana riječ ništa ne znači i što mu je zaobilaženje istine postala manira. Okvalificiran je   glavnom preprekom za uspostavljanje funkcionalne države.  Ovog tjedna u Ujedinjenim narodima visoki predstavnik Valentin Inzko priopćit će da Dodik i dalje zagovara raspad BiH i time će samo ponoviti ono što je u svom lanjskom izvješću UN-u naveo. Dodik je UN-u poslao svoje pismo kao odgovor na Inzkovo izvješće, ali ga ono, kako stvari stoje, ne može  spasiti. Neozbiljnim su u međunarodnoj zajednici shvaćene i Dodikove poruke da je skovana zavjera protiv njega kako bi bio uklonjen, tako da se od njega u idućim mjesecima jedino može očekivati pokušaj dodatne radikalizacije političke situacije u BiH. Ovo utoliko više i prije što ga otpisuje državni vrh Srbije na čelu s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, a ne može se ni nadati da će Rusija bez ostatka stati iza njega.

Stavovi Zagreba

Ni Dragan Čović, šef HDZ-a, nije više u situaciji u kakvoj je bio, posebno da zajedno s Dodikom kroji i prekraja BiH po vlastitom nahođenju. I njemu je iz visokih krugova međunarodne zajednice priopćeno da politika koju zagovara i vodi nije u interesu  građana BiH, a nije u interesu ni Hrvata, te mu je stavljeno do znanja da se neće prihvatiti njegovi eventualni zaokreti jer bi oni bili diktirani osobnim interesima i očuvanjem vlastite pozicije.Prema informacijama do kojih smo došli, Čović se nije dobro proveo ni na razgovorima u Hrvatskoj koju on ovdašnjoj javnosti, a posebno Hrvatima u BiH, predstavlja kao svog najvećeg zaštitnika. Izvori našeg lista kažu da mu je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a Hrvatske, otvoreno rekao da HDZ BiH nije nikakvo Čovićevo vlasništvo i još otvorenije da se treba povući s čelne pozicije u stranci kako bi se otvorio prostor za nužan i hitan unutarnji remont HDZ-a BiH, a što znači dolazak na predsjednički položaj potpuno nove osobe koja do sada nije bila na političkoj sceni.  Navodno je i u razgovoru s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem Čović mogao čuti ozbiljne zamjerke na ono što radi. Time su mu i službeni Zagreb i službeni HDZ Hrvatske jasno pokazali što misle o politici koju vodi.

Spašavanje države

Drugi HDZ, HDZ 1990. Bože Ljubića, zaokupljen je predstojećim unutarstranačkim izborima i uvelike se najavljuje da će na čelo stranke doći Martin Raguž. Moguće je da će to dovesti i do ujedinjenja dvaju HDZ-ova, na čemu Zagreb inzistira, što bi donijelo i zanimljivu kadrovsku kombinaciju na vrhu – dvojac bez afera i osobnih interesa.Prije petnaestak dana objavili smo da je položaj Zlatka Lagumdžije, šefa SDP-a, specifičan zato što on obnaša i visoku državnu funkciju – ministar je vanjskih poslova BiH. I na njegov račun Washington i Bruxelles imaju brojne zamjerke, prije svega kada je riječ o onome što radi kao predsjednik SDP-a uz stav da se on osobno ne može oprati od odgovornosti za političku krizu u Federaciji i državi. Pri tome se strogo razdvaja njegova stranačka od državne funkcije. Patrick Moon idućeg mjeseca odlazi iz BiH i u rujnu će za veleposlanika SAD-a u Sarajevo doći američka diplomatkinja visokog ranga i rejtinga. Naši dobro obaviješteni izvori kažu da će nova veleposlanica SAD-a do kraja realizirati već razrađeni plan “spašavanja BiH”, što bi moglo rezultirati odlaskom, na ovaj ili onaj način, aktualnih bh. političkih lidera koji nisu položili ispit.(Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku