hamburger-icon

Kliker.info

Konačno i Inzko nešto upozorio : Nacrt deklaracije NSRS-a suprotan temeljnim odredbama Dejtonskog sporazuma !

Konačno i Inzko nešto upozorio : Nacrt deklaracije NSRS-a suprotan temeljnim odredbama Dejtonskog sporazuma !

14 Aprila
17:34 2015

valentinVisoki predstavnik Valentin Inzko danas je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prenosi Patria.

Nacrt deklaracije, koja treba da se razmatra na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS, posebno zabrinjava, jer se njome izražava namjera da se ne provodi predstojeća odluka Ustavnog suda u predmetu koji se tiče Zakona o praznicima RS, kao i da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH.  Ovim se direktno krši Ustav BiH, sadržan u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji izričito navodi da su odluke Ustavnog suda BiH “konačne i obavezujuće”.

Osim toga, nacrt deklaracije predstavlja direktno osporavanje nezavisnosti Ustavnog suda BiH, utoliko što predstavlja neprihvatljiv pokušaj Narodne skupštine RS da vrši politički pritisak na sud u odlučivanju u određenom predmetu. Takvi postupci pokreću ozbiljna pitanja u vezi sa spremnošću organa RS da poštuju osnovne principe vladavine prava, što je u samom središtu Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ustavni sud je jedina institucija Bosne i Hercegovine koja ima mogućnost da rješava sporove između institucija BiH i različitih nivoa vlasti i u velikoj je mjeri doprinijela provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je u više navrata podsjećala vlasti na njihovu ustavnu obavezu da provode sve odluke Ustavnog suda. Poštivanje vladavine prava i pridržavanje odredbi Dejtonskog sporazuma, a posebno ustavnog i pravnog okvira Bosne i Hercegovine, predstavlja preduslov za stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku