hamburger-icon

Kliker.info

Konačno : Ambasadori PIC-a izabrali Valentina Incka za novog visokog predstavnika u BiH

Konačno : Ambasadori PIC-a izabrali Valentina Incka za novog visokog predstavnika u BiH

13 Marta
16:21 2009

Austrijski diplomata Valentin Incko imenovan je za novog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, saopštio je Savjet za implementaciju mira u Sarajevu."Ambasadori Savjeta za implementaciju mira zvanično su postavili ambasadora Valentina Incka za visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu," navedeno je u saopštenju.Incko (60) će preuzeti dužnost u Sarajevu odmah poslije sastanka Političkih direktora zemalja koje čine Savjet, 26. marta, preneo je Reuters.Incko je bio prvi austrijski ambasador u BiH poslije Dejtonskog sporazuma.On će na mjestu visokog predstavnika za BiH zamijeniti Miroslava Lajčaka koji je postao ministar spoljnih poslova Slovačke.Posljednjih godina bio je ambasador u Sloveniji.Mediji su proteklih dana prenijeli da je Incko zajedno sa svojim budućim timom boravio u Vašingtonu kako bi dobio odobrenje SAD, a da se zatim uputio i u Moskvu.SAD su, prema pisanju medija, prethodno podržavale Britanca Emira Džonsa ali su na kraju prihvatile Incka kao kandidata koji uživa podršku više zemalja Evropske unije."U suštini se radi o dva različita načina razmišljanja. Dok Vašington i London traže osobu koja bi čvrsto djelovala da bi sprovela ustavnu reformu, Evropljani žele da Bosanci sami preuzmu odgovornost, i prepuste ih demokratiji", podvukao je bečki "Standard".

Biografija novog visokog predstavnika      
alentin Incko (59) je dosadašnji ambasador Austrije u Sloveniji, porijeklom je pripadnik slovenačke manjine u Koruškoj.Završio je slovenačko – njemačku dvojezičnu osnovnu školu u Svečhahu u opštini Fajstric u dolini Rozental u Koruškoj.Gimnaziju na slovenačkom jeziku završio je 1967. godine u Celovecu, a od 1967-72. godine studirao je pravo, srpskohrvatski i ruski jezik na Univerzitetu u Gracu.Iste godine promovisao je svoj doktorat, a od 1972-1974. godine pohađao je Akademiju za diplomatiju u Beču.Od 1974-1978. godine bio je šef kancelarije UNDP u Ulan Batoru u Mongoliji, zatim je radio u Minstarstvu spoljnih poslova Austrije za srednju, istočnu i južnu Evropu.Od 1982-1886. godine u Ambasadi Austrije u Beogradu je obavljao funkciju atašea za kulturu, a 1992. godine bio je šef misije Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE) za Sandžak.Od 1990-1996. godine bio je savjetnik za kulturu u Austrijskoj ambasadi u Pragu.Bio je prvi ambasador Austrije u BiH poslije rata, u vremenu od 1996-1999. godine.  Pslije toga radio je ponovo u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova kao šef Odjeljenja za Srednju,Istočnu i Južnu Evropu, Centralnu Aziju i Južni Kavkaz.Na ovoj poziciji ostao je do 2005. godine, kada je otišao na mjesto ambasadora Austrije u Sloveniji.Incko tečno govori slovenački, ruski i bosanski jezik.Oženjen je Bernardom Fink, argentinskim mecosopranom slovenačkog porijekla i sa njom ima dvoje djece.Dosadašnji visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH Miroslav Lajčak krajem januara imenovan je za šefa slovačke diplomatije.

Solana pozdravio imenovanje Incka                Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijer Solana pozdravio je danas imenovanje Valentina Incka za novog specijalnog predstavnika u BiH.Solana je izrazio zadovoljstvo što je Savjet ministara EU 11. marta na osnovu njegove preporuke za novog specijalnog predstavnika EU /EUSR/ imenovao Incka, koga je danas Savjet za provođenje mira postavio na mjesto visokog predstavnika u BiH, saopšteno je iz kabineta visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku.- Valentin Incko, visoki diplomata sa dobrim poznavanjem zapadnog Balkana, a posebno BiH, zamjeniće Miroslava Lajčaka u narednim danima. Radujem se saradnji sa Inckom koji može računati na moju punu podršku, i želim mu uspjeh – naveo je Solana.Solana je zahvalio i odlazećem specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku za njegov odličan rad i posvećenost tokom mandata.Savjet ministara EU 11. marta je donio zvaničnu odluku da imenuje Inka za novog specijalnog predstavnika EU /EUSR/ za BiH do 28. februara 2010.Incka je za visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH imenovao Upravni  odbor Savjeta za provođenje mira.Incko će ponuditi savjete EU i pojednostavljivanje političkih procesa, promovistati sveukupnu EU koordinaciju, obezbjediti političko vođstvo Policijskoj misiji EU i EUFOR-ovoj vojnoj operaciji "Altea".Novi visoki predstavnik angažovaće se sa vlastima BiH na njihovoj punoj sradnji sa Haškim tribunalom, te ponuditi savjete i olakšati proces ustavne reforme.

Spindeleg: Incko ima povjerenje austrijske vlade          Austrijska vlada ima puno povjerenje u Valentina Incka, koji je imenovan za visokog predstavnika u BiH, izjavio je danas u Ljubljani ministar vanjskih poslova Austrije Mihael Spindeleg, koji boravi u zvančnoj posjeti Sloveniji.- Kako će djelovati u Sarajevu, govorićemo kada bude okončan postupak imenovanja, ali je nezvanično već dobio odobrenje Evropske unije za ovu funkciju – rekao je Spindeleg.Dodao je da će Incko uskoro predstaviti svoj program, te da je Incko kompetentna ličnost, zbog poznavanja jezika i poznavanja situacije, jer je bio ambasador Austrije u BiH.

Komšić: Bez podrške Incko neće imati uspješnu misiju                  Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je novoimenovani visoki predstavnik Valentin Inzko izuzetan čovjek i diplomat, dokazani prijatelj BiH, prenijela je Komšićeva glasnogovornica Irena Kljajić.- Ali, u ovom poslu trebat će mu jednoglasna podrška međunarodne zajednice, jer bez toga neće imati uspješnu misiju – upozorava Komšić.Dakle – smatra Komšić – njegovi neosporni ljudski i profesionalni kvaliteti, nažalost, mogu biti nedovoljni za uspjeh misije bez spomenute podrške.

Dodik očekuje da Incko uvaži realnost                  Predsjednik Vlade manjeg bh. entiteta i SNSD-a Mlorad Dodik očekuje da će novimenovani visoki predstavnik u BiH Valentin Incko "uvažavati realnost u državi".- Razumijemo da će on nastaviti rad na ispunjenju preostalih ciljeva koje je postavio Savjet za implementaciju mira, u vezi Brčko Distrikta i državne imovine, čime će se i formalno stvoriti uslovi za zatvaranje OHR – rekao je Dodik.Podsjetivši da je poznat i jasan stav Vlade RS da je OHR potrebno što prije zatvoriti, Dodik je istakao da je Incko kao specijalni predstavnik EU dobro došao.- Radujemo se saradnji po svim pitanjima vezanim za evropske integracije, čemu Vlada RS daje punu podršku – poručio je Dodik.

Kuzmanović vjeruje da Incko neće biti protektor                   Predsjednik manjeg bh. entiteta Rajko Kuzmanović vjeruje da će Incko uvažiti realnost u BiH, koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, i nastoji da postane njen punopravan član.- Nadam se da će novi visoki predstavnik više djelovati kao specijalni predstavnik EU, koji će pomagati domaćim institucijama i političarima u ispunjavanju uslova i standarda Unije, a da neće djelovati kao međunarodni protektor s ovlaštenjima nespojivim s demokratskim standardima – rekao je Kuzmanović.On smatra da je bitno da Incko ne podlegne bilo kakvim pritiscima i da insistira da svaki dogovor mora biti rezultat kompromisa i konsenzusa dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda, a ne eventualnog nametanja "neodrživih" rješenja.

Bosić očekuje da se Incko odrekne Bonskih ovlaštenja          SDS očekuje da se novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko javno odrekne primjene Bonskih ovlašetnja i da radi na zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR), izjavio je predsjednik te stranke Mladen Bosić.- Ukoliko se nastavi ovakav način upravljanja BiH kao protektoratom, jasno je da se dovodi u pitanje mogućnost i svrha njenog daljeg postojanja – istakao je Bosić.On nije želio da komentariše da li je Incko u personalnom smislu dobar izbor, rekavši da je bitno da li će on "podleći pritiscima sa strane ili će donosti odluke samostalno na osnovu vlastitih procjena".- Ukoliko bude podlegao pritiscima pojedinih zemalja, koje žele da se zauzme čvrst stav prema unutrašnjim stvarima u BiH, onda će to biti vraćanje na period od prije tri, četiri ili pet godina – zaključio je Bosić.

Srbijanski radikali: Incko kao obnova Austgro-Ugarske imperije                   Srpska radikalna stranka (SRS) najoštrije osuđuje imenovanje austrijskog diplomate Valentina Incka za visokog predstavnika u BiH.Ova stranka pita zašto se u BiH ponovo podmeće "kukavičje jaje", odnosno da li je ovo novi pokušaj obnavljanja austrougarske imperije i njenog uticaja u ovom dijelu Evrope.SRS u saopštenju podsjeća na nedavnu izjavu austrijskog ministra spoljnih poslova Mihaela Špindelegera koji je rekao da izbor Incka predstavlja "veliki uspjeh austrijske diplomatije i jasan znak priznavanja uloge Austrije i njenog ugleda na Balkanu".  (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku