hamburger-icon

Kliker.info

Konačni mir za žrtve genocida u Prijedoru : Fatiha za 283 bošnjačke žrtve, minuta šutnje za Antu Dolića

Konačni mir za žrtve genocida u Prijedoru : Fatiha za 283 bošnjačke žrtve, minuta šutnje za Antu Dolića

20 Jula
16:47 2014

Prijedorukop9Danas je nekoliko hiljada članova porodica ubijenih Prijedorčana ispratilo 284 žrtve ekshumirane iz masovnih grobnica u okolici Priejdora. Tabuti su sa stadiona u Kozarcu, nošeni od ruke do ruke, preneseni su na kamione koji će ih prevesti do mezarja u selima gdje će biti pojedinačne dženaze i sahrana.Na stadionu u Kozarcu, nedaleko od Prijedora, nakon komemoracije na kojoj su se obratili predstavnici porodica žrtava, visoki predstavnik u BiH i predstavnici Islamske zajednice BiH, klanjanje dženaze namaza za 283 bošnjačke žrtve predvodio je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.Nakon učenja Fatihe za 283 bošnjačke žrtve, Anti Doliću, jedinoj hrvatskoj žrtvi koja će danas biti sahranjena, nekoliko hiljada prisutnih odalo je počast minutom šutnje.Javnim čitanjem imena i prezimena žrtava, počelo je iznošenje tabuta do kamiona kojima je će biti prevezeni do lokalnih mezarja u selima u okolini Prijedora gdje će biti obavljene pojedinačne dženaze i sahrana za Antu Dolića.

On je danas u skladu s odlukom porodice ispraćen s istog mjesta sa kojeg su isprećeni i njegove komšije i prijatelji bošnjačke nacionalnosti s kojima je 22 godine ležao na istom mjestu, u masovnoj grobnici Tomašica.Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana je 13-godišnji Šarčević Elvis, a najstarija Kadirić Salih koji je imao 77 godina. Danas će biti ukopano 12 maloljetnika, svi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica. Pronađene su i tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula Duratović (1924) koja će biti ukopana sa suprugom Husnijom, četiri sina, snahom i unucima.Tokom obraćanja, predstavnica porodica žrtava Denisa Duratović – Hegić poručila je kako će porodice do kraja života progoniti počinitelje gnusnih zločina počinjenih 20. jula 1992. i dalje tokom rata, u Prijedoru, kako bi bili izvedeni pred lice pravde i kažnjeni. Ona je uputika oštre kritike vlastima koje nisu proglasile dan žalosti i svima onima koji znaju za zločine počinjene u prijedorakoj regiji, a i dalje šute.Međunarodni krivični tribunal za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) i Sud Bosne i Hercegovine dosad su za zločine počinjene tokom proteklog rata u Prijedoru pravosnažno osudili 26 osoba na ukupno 422 godine zatvora.  Za zločine u najzloglasnijim logorima u toj regiji – Omarska, Keraterm i Trnopolje, koji su rasformirani krajem augusta 1992. godine, osuđeno je 14 osoba na ukupno 182 godine zatvora.

Inzko u Kozarcu :  Zaboravite žrtve značilo bi ubiti ih po drugi put

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, poručio je u obraćanju hiljadama prisutnih na dženazi prijedorskim žrtvama u Kozarcu da bi zaboravljanje žrtava značilo ubiti ih po drugi put.”Svi smo danas braća, sestre i rođaci u tuzi i solidarnosti. Ubijeni se danas opraštaju po drugi put, a mi smo došli danas da ih ispratimo, da ih ne zaboravimo jer bi zaborav značio da smo ih ubili po drugi put“, rekao je Inzko.Inzko je istakao kako strahotu zločina počinjenog na području Prijedora nije moguće pretočiti u riječi.

“Dužnost je živih da traže pravdu, da se bore protiv moralnog sljepila koje je dovelo do ovakvih zločina. Laž i nepravda nemaju budućnost jer se samo na istini i pravdi može graditi mir. Dostavljanje dokaza sudovima važan je dio moralnog oporavka Bosne i Hercegovine od zla koje je pomolilo svoju glavu prije jednu generaciju“, rekao je Inzko.On je podsjetio da “nema samo Haški sud ima i Božiji sud i tamo je sve zapisano“.”Prihvatiti putanju i beznadežni argument da zajednice sa različitim pogledima na svijet moraju živjeti odvojeno bila bi uvreda na uspomenu za one koji se danas ovdje ukopavaju. Taj argument doveo je prošlu generaciju do stradanja, ali on neće pobijediti danas“, rekao je Inzko. (Kliker.info-AA)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku