hamburger-icon

Kliker.info

Konačna presuda : Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora!

Konačna presuda : Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora!

16 Aprila
15:55 2015

Turkovic1Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH danas je Zijadu Turkoviću i drugima izreklo konačnu presudu u ovom predmetu, osudivši Turkovića na 40, a Milenka Lakića na 35 godina zatvora.Optuženi u ovom predmetu kažnjeni su sa ukupno 95 godina zatvora, potvrdio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, koji je dodao da je Mensur Aličević oslobođen optužbe za pokušaj ubistva.

Pema navodima iz optužnice, Turkovićev klan se tereti za brutalne likvidacije Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas-Kortez, te ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, kao i za pljačku Sarajevskog aerodroma, odakle je ukradeno 2,5 miliona KM. Takođe, terete se za više pokušaja likvidacija, otimanje dionica Fabrike čarapa “Ključ” i međunarodnu trgovinu kokainom i heroinom.

Ova pravosnažna presuda protiv Turkovića, šefa zločinačke organizacije, i njegovog kriminalnog klana sigurno je jedna od najvažnijih presuda u poslijeratnoj BiH. Naime, radilo se o izrazito okrutnoj grupi koja nije prihvatala “stara pravila” podzemlja, a zanimali su ih samo novac i apsolutna dominacija.

Kako se navodi u optužnici, Turković je nakon povratka iz inostranstva, a zbog smrti nekoliko “autoriteta” među kriminalcima, vidio svoju šansu da postane “glava” sarajevskog podzemlja. Do toga je želio doći po svaku cijenu, pa i likvidacijama, trgovinom drogom i pljačkama s milionskim plijenom. Prema svjedočenjima njegovih saučesnika koji su se pokajali, Turković je vremenom postao paranoičan, nije želio dijeliti “zaradu” s njima, te ih je želio ukloniti, jer bi za njega bili pogubni svjedoci.

Da se, zaista, radi o najsurovijoj zločinačkoj organizaciji svjedoče iskazi zaštićenog svjedoka Isljama Kalendera, koji je, strahujući od svog nekadašnjeg šefa Turkovića, spas potražio u Tužilaštvu BiH, gdje je do najsitnijih detalja opisao ubistva Mithata Mekića Mikija i njegove trudne djevojke Lusije Salas-Kortez, način trgovine heroinom i kokainom, kako je planirana te počinjena pljačka na Sarajevskom aerodromu, te nekoliko pokušaja ubistava viđenijih članova sarajevskog podzemlja.

Njegova uloga u razotkrivanju Turkovićevih zlodjela u istrazi, te tokom prvostepenog postupka bila je dragocjena. Istražioci su Kalenderu bili na tragu, a prelomna tačka u istrazi bio je njegov šurak Emir Zeković, takođe svjedok pod imunitetom.

Nedugo nakon što je Zeković “otvorio dušu” istražiocima, na njihova vrata pokucao je i Kalender. Čim je počeo pričati detalje likvidacija, inspektori su znali šta imaju. Nije im dugo trebalo da shvate da iza svega stoji Turković.

Motiv Mekićeve likvidacije bili su dugovi koje je potraživao od Turkovića. Prema Kalenderovom kazivanju tokom svjedočenja, Mekić je istovremeno planirao ukloniti Turkovića, ali ga je ovaj preduhitrio. Od Hajrudina Memovića, koji je priznao krivicu te je svjedočio protiv Turkovića i ostalih, nabavio je ključ kuće u Binježevu u kojoj je Mekić živio sa svojom djevojkom te Memovićem i optuženim Fadilom Aljovićem.

Kao direktnog izvršioca Kalender je označio Turkovića. Tokom svjedočenja kazao je da je Turković s fantomkom preko lica, naoružan “heklerom”, ušao u Mekićevu sobu na spratu kuće. Kada je ušao, prema Kalenderovom svjedočenju, Turković je podigao fantomku da bi ga Mekić vidio. U nastavku iskaza Kalender je naveo da je Mekić, vidjevši Turkovića, nasrnuo na njega “kao životinja”, pa mu je trebalo više hitaca da ga ubije.

Lusija se, kako je tvrdio Kalender, okrenula i pogledala u Turkovića, nakon čega se ponovo okrenula ka zidu. I u nju je ispalio rafal, a potom, kako je to Kalender opisao, “ovjerio” ju je i metkom u potiljak.

Kalender, kojem je Turković bio i vjenčani kum, sa Seadom Dumanjićem, svjedokom pokajnikom u ovom predmetu osuđenim na pet godina zatvora, upakovao je njihove leševe i sahranio u plitkoj grobnici u blizini Dumanjićeve vikendice u Hadžićima.

Šverc kokainom i heroinom

Kalender je opisao i način međunarodnog šverca kokaina i heroina koji se odvijao pod Turkovićevim pokroviteljstvom. Heroin je nabavljan u Turskoj, a kokain iz Kolumbije, ponavljao je Kalender tokom svjedočenja. Za prevoz droge bio je zadužen Saša Stjepanović, u čijem se BMW-u nalazio specijalni štek u koji je sakrivana droga.

Tokom pretresa Turkovićeve kuće na Grbavici istražioci SIPA izuzeli su smeđi rokovnik u kojem je bilježeno u šiframa koliko je kome droge prodato. Prema Kalenderovim riječima, i Turkovićeva supruga Šejla vodila je evidenciju o prodaji droge.I Dumanjić i Kalender naveli su da je Šejla znala za sve “poslove” i zločine svog supruga Zijada.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku