hamburger-icon

Kliker.info

Komšićev životni projekat : “Građanska demokratska socijalistička partija” postaje stvarnost

Komšićev životni projekat : “Građanska demokratska socijalistička partija” postaje stvarnost

06 Decembra
06:54 2012

Građanska demokratska socijalistička partija” po svoj prilici je stvarnost i samo je pitanje odabira pogodnog trenutka od utemeljitelja Željka Komšića za formalnu javnu promociju. Komšiću se očigledno nigdje ne žuru, strpljivo motri sunovrat neprirodnih i na brzinu skrojenih partnerstava raskalašenih političkih vođa u BiH kako bi mogao svom silinom odmah u startu udariti po najtanjim i najosjetljivijim porama propalih kvazi-političkih projekata. S posebnim žarom i agresivnim nabojem Željko Komšić sa “svojim ljudima” čeka posrnuće Zlatka Lagumdžije i njegovog SDP-a, odnosno mješavine nacionalnog i odlutalog građanskoga u toj “crvenoj” nekadašnjoj građanskoj politici.
 
Krenula akcija                  Paralelno s tim disident i bivši potpredsjednik SDP-a Željko Komšić pribrano plete mrežu i priprema teren za formalno osnivanje svoje stranke navodnog naziva “Građanska demokratska socijalistička partija”. Neki krugovi su objavili možda ipak malo prenapuhanu “ekskluzivu” kako su darežljivi donatori već “podmazali” Komšića sa “sitnišem” od 3,5 milijuna eura. To bi kao trebala biti samo prva pomoć da se stane na noge, a onda će devize doticati potocima. Nije bitno, Željko Komšić, prema pouzdanim informacijama, ne želi novu stranku omeđiti samo na područja tradicionalno građanskog političkog svjetonazora, nego želi razbiti te stereotipe i ponuditi osvježavajuće političke gabarite i političku šansu u, primjerice, središnjoj Bosni gdje uigrani, ali podobro isluženi tandem HDZ-SDA goropadno harači više od dva desetljeća. Informacije koje na kapaljku cure iz Komšićevog osnivačkoga štaba kažu kako se hrvatskom članu Predsjedništva BiH svakodnevno javlja veliki broj ljudi s područja središnje Bosne. Livno i Hercegovina su odavno obrađena baza, daju potporu i raspituju se o mogućnostima stranačkog aktiviranja. Agilni Komšić s mnogima je već razgovarao i razmijenio telefonske brojeve. Navodno, ima i nekih poznatih političkih faca. Teren središnje Bosne novoj Građanskoj demokratskoj socijalističkoj stranci, navodno, priprema i krči i nekadašnji kontroverzni obavještajac Mato Zeko. Netko je odmah sarkastično primijetio kako je Zeko godinama, navodno, bio dvostruki špijun pa neće valjda tako raditi i iza Komšićevih leđa.

Dometi                                Dok traje ta neizvjesnost formiranja nove stranke Željka Komšića, javnost se “zabavlja” kalkulacijama i nagađanjima o dometu te nove dominanto građanske opcije. Puki su snovi i isprazne maštarije da Komšić može i približno računati na 300-tinjak hiljada glasova koliko su mu birači darovali na posljednjim općim izborima. Njemu naklonjeno, uglavnom, bošnjačko biračko tijelo se već posložilo i raspodijelilo na SDA, SDP, SBB ili nešto na SBiH. Realno, Željko Komšić u urbanim sredinama, ponajviše Sarajevu, te znatno manje u Zenici i Tuzli, može očerupati svoju nekadašnju stranku SDP. Ozbiljni analitičari tvrde kako će Komšićeva opcija biti tvrda kost jedino u kantonu Sarajevo i toplo mu preporučuju fuziju s Našom strankom i SDU-om. Nova stranka, na skučenom prostoru kakav je Federacija, i bez kamare deviza je veliki izazov, pa i avantura. Željko Komšić, ipak, negdje vidi prostor i šansu za novi politički uspon i treba ga ohrabriti, a nikako podcjenjivati i unaprijed prekrižiti.  D.Zorić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku