hamburger-icon

Kliker.info

Komšić u Sloveniji: BiH želi biti ravnopravan partner u razgovorima o migrantskoj krizi, kamp Vučjak treba što prije zatvoriti !

Komšić u Sloveniji: BiH želi biti ravnopravan partner u razgovorima o migrantskoj krizi, kamp Vučjak treba što prije zatvoriti !

04 Decembra
15:32 2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je kako je migrantski kamp Vučjak potpuno neprihvatljivo mjesto i da ga treba što prije zatvoriti, javlja Anadolu Agency (AA).

Komšić je na konferenciji za novinare u Ljubljani, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, rekao kako ljude iz kampa na Vučjaku, nedaleko od Bihaća u BiH i državne granice s Hrvatskom, treba što prije zbrinuti na adekvatan način.

“Slažem se da je to mjesto (kamp Vučijak, opa. a.), na kojem ti ljudi borave, potpuno neprihvatljivo. I, ako se to može uopšte zvati smještaj, taj kamp što prije treba zatvoriti i te ljude na adekvatan način smjestiti”, rekao je Komšić.

Nepomenuo je da su bh. vlasti već donijele odluku o aktiviranju nekih starih vojnih objekata za smještaj migranata te dodao kako se javio i otpor lokalnih zajednica, ocijenivši kako je to pitanje s kojim se vlasti u BiH moraju nositi.

Inačem predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se danas u Ljubljani sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Kako javlja TV N1 Pahor je rekao da su Slovenija i Bosna i Hercegovina dvije prijateljske države, te poručio da je Slovenija naklonjena BiH.

Govoreći o euroatlantksim integracijama, Pahor je rekao da je BiH ključna zemlja.

“Ako će Evropa zbog svojih unutrašnjih problema kasniti u širenju, onda će taj teritorij zakasniti, ne samo da se očuva mir, nego i da napreduje – što je želja i EU i država u regiji. Bosna i Hercegovina je ovdje ključna”, kazao je Pahor.

Naveo je da će se u tom kontekstu govoriti o Sjevernoj Makedoniji prema kojoj je evropka politika napravila grešku i nije se držala riječi koju je dala Sjevernoj Makedoniji.

“Napravili su ogromne promjene, ispunila je sve, ispunila očekivanja i nije dobila zeleno svjetlo za pregovore”, kazao je Pahor.

Pahor je naveo da su pohvaljeni politički odnosi dvije zemlje i govorili o brojkama koje ukazuju na odličnu privrednu saradnju koja iznosi milijardu i 400 miliona eura robne razmjene i da razmjena raste.

“BiH je treća destinacija za investicije slovenskih poduzeća u inozemstvu, imamo preko 100 preduzeća u BiH. Mi Slovenci imamo povjerenje u budućnost BiH. Tamo žive tri naroda, naša bliska država i prijateljska i željeli bismo da se ti odnosi poboljšavaju. Gotovo hiljadu đaka i studenata iz BiH dobiva stipendije ovdje u Sloveniji. Raduje me što ste došli sva trojica, to je prilika za nastavak intenzivnog političkog, ekonomskog i ljudskog odnosa. Učinit ćemo sve u našoj moći da očuvamo mir na ovim prostorima”, kazao je Pahor.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *