hamburger-icon

Kliker.info

Komšić : Radmanovićevo ponašanje mi je izgledalo pomalo, “što bi rekli, paranoično “

Komšić : Radmanovićevo ponašanje mi je izgledalo pomalo, “što bi rekli, paranoično “

06 Juna
06:37 2010

O političkoj sceni u BiH, učestalim sastancima regionalnih lidera, politici susjeda prema BiH i o tome koliko se ona promijenila, u Dnevniku D govori član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Teme su i četverogodišnji mandat, što je planirano, a što učinjeno, nova kandidatura, odnosi s liderima hrvatskih političkih stranaka u BiH.Svojim mandatom kao člana Predsjedništva BiH Komšić je, kaže, relativno zadovoljan kada je riječ o omome što mu je izgledalo vrlo bitno 2006. godine – da se radi više na procesuiranju ratnih zločina, jer tu ima rezultata, prvenstveno ako se govori o zločinima nad Hrvatima. Od razloga za zadovoljstvo ističe i primanje BiH u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti UN-a i uvjetno dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Nezadovoljan je što nije više urađemo kada je riječ o onome šo je direktna nadležnost Predsjedništva – vanjska politika i odbrana. Pogotovo u segmentu odbrane moglo se mnogo više napraviti, kaže Komšić.

Na pitanje o svojoj kandidaturi za novi mandat člana Predsjedništva kaže kako on lično to prihvata i u SDP-u raspoloženje za to postoji; potrebna je o tome formalna odluka organa stranke i teoretski je moguće da Glavni odbor, koji usvaja konačne liste i kandidate, promijeni to, ali ja ne očekujem, kaže Komšić, da će se to desiti. Svoj odnos prema liderima stranaka s hrvatskim predznakom ocjenjuje korektnim. Kada je riječ o odnosu susjeda prema BiH, ograničimo li se na Hrvatsku i Srbiju (iako su nam sve zemlje regije praktično susjedi, jer su nam interesi zajednički), u posljednje vrijeme to "jako dobro ide" na nivou izjava. Ima i konkretnih poteza, npr. hrvatski predsjednik Josipović je u prvih 100 dana mandata napravio velike poteze koji su istinski, ljudski i politički i moralno pošteni, i to prema svima u BiH. Susret u Turskoj između Gula, Silajdžića i Tadića i Istanbulska deklaracija može biti suštinski. Svejedno što je to u najvećoj mjeri zasluga turske diplomatije, a ne proizvod naše pameti ili srbijanske pameti i volje, to je izuzetno pozitivno, kaže Komšić. Ističe da Bosni i Hercegovini trebaju demokratski susjedi okrenuti svojim zemljama, koji neće "gurati nos u naše stvari" i nastojati da budu politički faktori, ili ekonomski faktori u BiH, i ocjenjuje kako ima naznaka da se to dešava. To relaksira atmosferu u BiH, otvara nam mogućnosti da počnemo rješavati neke priče između sebe na političkom, etničkom, bilo kojem nivou, i to se upravo dešava. Imate, npr. sve snažnije izjave onih ljudi, onih politika od kojih to do jučer niste mogli čuti – da je Bosna i Hercegovima njihova domovima, da je dogovor, odnosno razgovor jedini put, i hvala Bogu, kaže, da je tako.

O reakcijama člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića, nakon što je Silajdžić pozvan da posjeti Srbiju, kaže kako mu je to u prvom trenutku izgledalo pomalo, "što bi rekli, paranoično, šizoidno" i iznenađujuće da se ljudi iz RS-a protive poboljšanju odnosa BiH generalno sa Srbijom. A onda shvatite, ocjenjuje Komšić, da je mogući razlog u tome što ekskluzivitet odnosa sa Srbijom počinje da gubi Banja Luka, stvari počinju postajati normalne – glavni grad sa glavnim gradom, država sa državom, što je Tadić ispravno postavio. Jedan od mogućih razloga je i predizborna kampanja i, kada je riječ o susretu u Turskoj i Istanbulskoj deklaraciji, priča koja je anahrona, nerazumna, koja "ima čak i mirisa šovinizma", kao – šta će nama Turci određivati politiku i u regiji i u Bosni i Hercegovini. A Turska je danas velika, moćna zemlja, koja je prijatelj svih nas ovdje u Bosni i Hercegovini i hvala im na toj pomoći; zaista su nam dobrodošli i evo napravili su nam rezultat – situacija se u BiH smiruje, u regiji se smiruje, i stvari u tom smislu bar idu dobro, kaže Komšić.Mogućnost da i sam ode u Beograd, jer ga je Silajdžić obavijestio, kao što je obavijestio i Radmanovića, da ih Tadić poziva, Komšić ne odbija. Kaže kako nema ništa protiv toga "sutra da ode u Beograd, ako je danas Ilija Jurišić na slobodi". Dilema je koliko bi to koristilo Jurišiću – on je tamo u zatvoru i pitanje je "hoće li mu pomoći ono što ću ja reći, ili će mu odmoći", ali vjerujem, zaista, zaključuje Komšić, da će u ovom ozračju poboljšanja odnosa pitanje povratka Ilije Jurišića u BiH biti na neki način riješeno.  (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku