hamburger-icon

Kliker.info

Komšić popustio : Predsjedništvo DF odlučilo da ova stranka u Vladi Federacije ima dva ministra iz reda srpskog naroda te jednog iz reda ostalih !

Komšić popustio : Predsjedništvo DF odlučilo da ova stranka u Vladi Federacije ima dva ministra iz reda srpskog naroda te jednog iz reda ostalih !

26 Marta
20:15 2015

Komsic123Predsjedništvo DF-a odlučilo je da će, mimo ranijih najava, u Vladi Federacije imati dva ministra iz reda srpskog naroda te jednog iz reda ostalih. U live prijenosu press konferencije na TV1 , lider DF-a Željko Komšić kazao je da se Milan Mandilović, kandidat  ove stranke za ministra rada i socijalne politike u Vladi FBIH, izjasnio kao pripadnik Ostalih.

Podsjetimo, DF je ranije najavljivao kako neće ući u Vladu Federacije BIH ukoliko ne bude dobio sve tri ministarske pozicije iz reda srpskog naroda, javlja piortal Vijesti.ba.

Agencija Fena prenosi da je predsjednik DF-a Željko Komšić rekao je novinarima prije početka sjednice da će Predsjedništvo razmatrati ponudu predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića koju mu je danas prenio zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Prema ovoj ponudi, kako je naveo Komšić, HDZBiH je spreman prihvatiti da DF zadrži Slavka Matanovića kao kandidata za ministra iz reda Hrvata u Vijeću ministra BiH pod uslovom da se Milan Mandilović u Vladi FBiH izjasni kao kandidat iz reda ostalih.

Komšić je ustvrdio da postoji i obrnuta mogućnost a to je da DF promijeni kandidata za Vijeće ministara, a da zadrži sve srpske pozicije u Vladi FBiH. Istakao je da je krajnje vrijeme da Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH budu formirani. Dodaje, međutim,  da Vijeće ministara do narednog utorka ne može biti formirano iz tehničkih razloga, dok za Vladu FBiH postoji mogućnost. Komšić je rekao da je najvažnije u ovom trenutku da bude postignut kompromis, jer “ovo već postaje politički degutantna situacija”. (Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku