hamburger-icon

Kliker.info

Komšić na dobitku : Izetbegović neće Radončića u Vladi ni u bunilu !

Komšić na dobitku : Izetbegović neće Radončića u Vladi ni u bunilu !

05 Marta
07:26 2015

Komšić i Izetbegović kritični prema Milanovićevu posjetu MostaruNakon što su u nedjelju naprasno propali pregovori Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Željka Komšića o formiranju Vlade FBiH, dogodilo se Predsjedništvo SDA i jedna opuštajuća kavica na kojoj su onako neformalno ‘proćakulali’ vođe SDA i HDZ-a BiH, Izetbegović i Čović.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je samo kratko poručio da ne želi voditi službene pregovore bez Željka Komšića jer je za njega DF i dalje jedini, naravno uz HDZ BiH, partner za formiranje vlasti na svim razinama. Samozatajni Izetbegović se nadovezao indikativnom porukom kako je navodno do njega doprla ‘dobra volja’ Željka Komšića vratiti se pregovorima i spasiti mučnu situaciju.

Sve ispočetka?

Bošnjački član Predsjedništva BiH je potom odletio u Tursku najavivši za vikend obnovu pregovaračkoga procesa i povratak Komšića za pregovarački stol. Inače, u protekla dva dana su se vjerojatno održavali razgovori iza kulisa ili zasigurno makar telefonsko omekšavanje. Predsjedništvo SDA je saslušalo pojašnjenja Bakira Izetbegovića o propasti pregovora i izuzetno kompliciranoj novonastaloj situaciji. Izvor iz vrha najjače bošnjačke stranke je potvrdio kako je jedan broj članova Predsjedništva SDA otvoreno osudio i optužio Izetbegovića što je bio neobjašnjivo popustljiv prema lideru HDZ-a BiH i time ponizio i gurnuo na marginu DF i ravnopravnog partnera Željka Komšića.

Energično je odbačena ideja o tzv. manjinskoj Vladi i iz svih priopćenja i istupa dužnosnika SDA da se između redaka iščitati kako je stranačko Predsjedništvo zadužilo Izetbegovića da pod svaku cijenu pronađe formulu za vraćanje DF-a u partnerski status. Nije tajna, članovi Predsjedništva su time ekspresno željeli izbiti i svaku pomisao da bilo tko pokuša usmjeriti proces prema nekoj drugoj parlamentarnoj većini, pri čemu se jasno, dakako, misli na uvlačenje SBB-a Fahrudina Radončića u tu novu kompoziciju.
Nije poznato bi li Radončić uopće i prihvatio eventualnu ponudu za ulazak u vlast, međutim, i sam Izetbegović je prekinuo sve moguće insinuacije, koje je i sam u nastalom košmaru znao plasirati, o toj kalkulaciji, porukom da je za SDA jedino DF partner.

S druge strane, iz Komšićeve stranke doista nikada i nisu definitivno zalupili vrata zgotovljenoj parlamentarnoj većini i pregovorima, međutim, u novoj zbilji jasno traže da se proces vrati na početne pozicije. Prevedeno to, dakle, znači da se sve karte iznova izmiješaju i da Bakir Izetbegović uskrati danu potporu Draganu Čoviću za šest ministarstava ili da, pak, učini nove debele ustupke prema Željku Komšiću. Pa i sve da to Izetbegović i hoće učiniti u ime viših interesa, dvojba je što to on može dati DF-u bez HDZ-a BiH.

Čović ne da financije

Lider najjače hrvatske stranke Dragan Čović je već preventivno upozorio Izetbegovića da ne smije trgovati s Federalnim ministarstvom financija na koje on tradicionalno pa i ovoga puta računa. A upravo financije traži i Željko Komšić. Podsjećamo, čelnik DF-a Željko Komšić, vidno uznemiren, u nedjelju je nakon iznenadnoga napuštanja pregovora u zgradi Predsjedništva BiH optužio Izetbegovića da je mimo njegovoga znanja pristao da HDZ-u BiH pripadne šest ministarstava u Vladi FBiH te da nije ispoštovao dogovor između SDA i DF-a oko raspodjele pozicija u Vladi FBiH.

Naravno, Bakir Izetbegović ima potpuno drukčije tumačenje razloga kraha pregovora. Nebitno, DF je napustio pregovore i sada je najvažnije doznati je li Željko Komšić končano napustio i parlamentarnu većinu, dakle partnerstvo sa SDA i HDZ-om BiH i vidjeti moguća rješenja za ovu vrlo tešku situaciju. S obzirom da je rukovodstvo SDA odbacilo mogućnost formiranja manjinske Vlade FBiH, što je podupro i sam lider DF-a Željko Komšić, javnost se počela zabavljati spekulacijama kojeg će novoga partnera ‘iskopati’ Izetbegović i Čović.

Mamac za Nikšića i Radončića

S obzirom da se mogući spas pregovaračke paralize mogao jedino potražiti kod SBB-a i SDP-a, javnost i analitičari su počeli nagađati hoće li se Radončić i Nikšić upecati na taj eventualni spasonosni mamac zvani slasni kolač vlasti.Čelnik SDP-a Nermin Nikšić je odmah s podsmijehom odbacio takvu soluciju, dok se Fahrudin Radončić uopće oko toga nije imao potrebu oglašavati jer, napokon, ništa opipljivo nije niti dobio od bilo kojega lidera.

Iako su Izetbegović i Radončić već dugo u ozbiljnom osobnom sukobu, mora se primijetiti kako je u jednom trenutku, valjda rezigniran postupkom DF-a, čelnik SDA ipak nagovijestio da je njegova stranka spremna sa svima pregovarati kako bi se blokada u FBiH otklonila. U toj, za sada neozbiljnoj, opciji svakako treba ukazati na ulogu Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, koji ima dobre odnose s Fahrudinom Radončićem.
Ipak, SBB je praktično već u oporbi.

Ukoliko bi se Radončić i odlučio pregovarati u slučaju da tijekom sljedećega vikenda ne bude kompromisa između SDA, HDZ-a i Fronte, on bi nedvojbeno, kao dokazano vješt pregovarač i politički trgovac, imao i daleko veće zahtjeve u raspodjeli resora od Željka Komšića. U taj hipotetički, privilegirani položaj bi SBB došao iznenada i ne svojom voljom, a Radončića bi itekako više zanimale, recimo, javne kompanije poput telekoma, Elektroprivrede BiH, Razvojne banke ili JP Autoceste i svakako energetski sektor, od puke skupine ministarstava, pa je pitanje kako bi na to reagirao Bakir Izetbegović čija stranka poklapa dobar dio tih resursa.

Zamka za Izetbegovića?

Apsolutno je svjestan te zamke Izetbegović i upravo stoga, ako već ne zbog osobnoga rata, na sve načine želi izbjeći i pomisao na Radončića i vratiti Komšića u igru pod cijenu da ceh plati SDA. I još jedan bitan detalj jednostavno prisiljava Izetbegovića da ‘moli’ Komšića da se predomisli. Naime, poznato je da je izabran kandidat DF-a Milan Dunović za potpredsjednika FBiH. Ovlasti potpredsjednika su vrlo značajne i Željko Komšić bi u svakom pogodnom trenutku mogao ucjenjivati eventualnu manjinsku Vladu ili parlamentarnu većinu u kojoj bi, uz SDA i HDZ, bila neka posve treća politička stranka.

Pitanje je, dakle, između ostaloga bi li, primjerice, SBB i ušao u Vladu FBiH, a da nema jaku zaleđinu u potpredsjedniku FBiH. Također, nova parlamentarna većina na državnoj razini s DF-om je već dogovorila podjelu ministarstava u Vijeću ministara, što je također važan zalog da Željko Komšić ostane partner u parlamentarnoj većini. Kako god, daleko je komotnija pozicija Dragana Čovića i Željka Komšića jer će Bakir Izetbegović zbog svojih loših procjena morati dati te koncesije, po svoj prilici i Čoviću i Komšiću.

Antun Mrkonjić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku