hamburger-icon

Kliker.info

Komšić kod generalnog sekretara UN-a : U Bosni i Hercegovini trenutno egzistira diskriminatorski sistem

Komšić kod generalnog sekretara UN-a : U Bosni i Hercegovini trenutno egzistira diskriminatorski sistem

28 Augusta
20:37 2007

Predsjedavajuæi Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se 27. 08. 2007. godine u New Yorku  s Ban Ki-moonom, generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda. Na radnom sastanku, koji je trajao duže nego što je bilo predviđeno, sagovornici su razmijenili mišljenja o veæem broju značajnih tema koje se odnose na položaj i ulogu BiH – kako u svijetu tako i u regiji. 

Odnos BiH i Organizacije ujedinjenih naroda     Ovom prilikom predsjedavajuæi Komšić je istakao da je BiH zainteresirana i da pomno prati aktivnosti koje se odnose na reformu UN-a, a posebno na  povećanje efikasnosti rada Vijeća sigurnosti UN-a. Istaknut je stav da BiH podržava bolju regionalnu zastupljenost u Vijeću sigurnosti. Komšić je  ponovio da postoji oficijelna kandidatura BiH za nestalnu èlanicu Vijeća sigurnosti 2010. godine. Istakao je da postoji pozitivno iskustvo sa članstvom zemalja regije u Vijeću sigurnosti i da BiH podržava takve buduće kandidature.Generalni sekretar UN-a sa zadovoljstvom je pozdravio i podržao spremnost BiH na veći angažman u UN-u. 

Situacija u regiji i pitanje Kosova   Kada je riječ o situaciji u regiji, a posebno o pitanju Kosova, predsjedavajući Komšić je eksplicitno naveo da je dogovor Beograda i Prištine, uz aktivno uèešæe međunarodne zajednice,  apsolutno najbolje rješenje tog unutrašnjeg pitanja susjedne države.  Ukoliko to nije moguće, alternativa tome je da je najbolje rješenje jedinstven stav Vijeća sigurnosti u vezi trajnog rješenja kosovskog pitanja.Ovom prilikom Komšić je istakao da je odlaganje rješenja najlošija solucija – koja ne pogoduje općoj političkoj stabilnosti u regiji.S ovim stavom predsjedavajućeg Komšića u potpunosti se složio Generalni sekretar UN-a, koji je naglasio da bi po pitanju rješavanja ovog problema, između ostalog, bio više nego dobrodošao veći i intenzivniji angažman EU-a. 

Saradnja BiH sa organizacijama i institucijama UN-a    Komšić je istakao saradnju BiH s ICTY-jem i UNESCO-om.Kazao je da je UN-ova institucija ICTY od izuzetnog značaja za BiH, jer je njen rad od kljuène važnosti kako za postizanje političke stabilnosti u BiH tako i za ispunjenje principa pravde i praviènosti u meðunarodnom krivičnom pravu. Što se tiče najave gašenja  ICTY-a u narednim godinama, Komšić je eksplicitno naveo da još postoji potreba njegovog postojanja, a da, u slučaju gašenja Tribunala u Haagu, sva sudska arhiva ICTY-a treba biti prebačena i smještena u BiH – jer su građani BiH bili najveće žrtve raspada Jugoslavije, a najveći dio arhive odnosi se upravo na BiH i potječe iz BiH.Predsjedavajući Komšić je istakao da presuda Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je zločin genocida počinjen u Srebrenici, ima univerzalnu svjetsku težinu i nada se da ona može biti i pouka čovječanstvu za prevenciju eventualnih budućih zločina genocida u svijetu.   Što se tiče UNESCO-a, Komšić je naglasio da je saradnja s tom institucijom UN-a izuzetno doprinijela, te æe još više doprinijeti, ugledu BiH u svijetu. Pri tome je naglasio izuzetno kooperativan, partnerski i prijateljski angažman UNESCO-a po pitanju uvrštavanja Starog mosta u Mostaru i Mosta Mehmed- paše Sokolovića u Višegradu na listu svjetske kulturne baštine, kao i napore na uvrštavanju jezgre starog grada Jajca na spomenutu listu. 

Pismo upućeno Generalnom sekretaru UN-a u vezi presude Međunarodnog suda pravde u Haagu    Tokom sastanka razgovaralo se i o pismu koje je upuæeno Generalnom sekretaru UN-a, a koje je su potpisali predsjedavajući Komšić i član Predsjedništva BiH Silajdžić. Komšić je naglasio da i dalje stoji iza svega što je navedeno u pismu zbog toga što se radi o opravdanim zahtjevima žrtava. Kazao je da je život – kao univerzalna vrijednost – tokom rata u BiH ponižena i obezvrijeđena do krajnjih granica, a da su cijelom civiliziranom svijetu borba za pravdu i borba protiv fašizma oduvijek bile najvrednije tekovine i vrijednosti. Ban Ki-moon se složio s predsjedavajućim Komšićem, naglasivši pri tome da je zbog toga nedavno imenovao specijalnog izaslanika za pitanja sprečavanja genocida i masovnih zločina, te će uskoro imenovati i specijalnog savjetnika za ta pitanja.  Komšić je istakao da je apsolutno protiv bilo kakve zloupotrebe presude Međunarodnog suda pravde u dnevnopolitičke svrhe, od bilo koje strane,  ali da slučaj BiH mora biti u službi efikasnog sprečavanja bilo kakvih sličnih slučajeva u svijetu. 

Reforme  Predsjedavajući Komšić je naglasio da je sadašnje stanje u BiH u velikoj mjeri posljedica rata te da se za dobrobit svih njenih građana, a uzimajući u obzir i presudu Međunarodnog suda pravde, ubrzo mora završiti radikalnim reformama.Naveo je da u  BiH trenutno egzistira diskriminatorski sistem –  kako za narode tako i za pojedince u BiH – te da reforma ustavnog uređenja BiH mora riješiti ovo pitanje i otkloniti diskriminaciju naroda i građana sadržanu u Daytonskom ustavu. "Provođenje reforme policije deblokira dalji put BiH ka EU-u, a ustavna reforma doprinosi izgradnji moderne i demokratske države zasnovane na poštivanju osnovnih ljudskih prava", kazao je Komšić. Naglasio je da je to situacija koju moraju riješiti isključivo domaći politièari koji žele dobro svim stanovnicima BiH. "Mi sami moramo provesti reforme, a svaka dobronamjerna pomoć na tom putu nam je dobrodošla", istakao je Komšić. 

Decertificirani policajci     Na kraju sastanka Generalni sekretar UN-a osvrnuo se i na pitanje decertificiranih policajaca u BiH. Složio se s Komšićem da je sada krajnje i jedino rješenje njihovog statusa u rukama domaćih vlasti.Nakon sastanka s Generalnim sekretarom UN-a, Komšić je održao dužu novinarsku sesiju s velikim brojem novinara akreditiranih pri UN-u.Sastanak s Generalnim sekretarom UN-a i druge aktivnosti koje je predsjedavajući Komšić imao u New Yorku, bile su uvod u predstojeći nastup BiH na 62. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, koja će se održati krajem septembra ove godine, kaže se u saopštenju za javnost predsjednika Preedsjedništva BiH Željka komšića.   (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku