hamburger-icon

Kliker.info

Komitet za obavještajne poslove Predstavničkog doma SAD-a : Direktori FBI-a i NSA-a svjedočit će o vezi Trumpa i Rusije

Komitet za obavještajne poslove Predstavničkog doma SAD-a : Direktori FBI-a i NSA-a svjedočit će o vezi Trumpa i Rusije

22 Aprila
07:25 2017

Komitet za obavještajne poslove Predstavničkog doma SAD-a saopćio je  da je pozvao direktore Federalnog istražnog biroa (FBI), Državne sigurnosne agencije (NSA) i zvaničnike za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame da se 2. maja pojave na raspravi u okviru istrage o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Nakon neslaganja između demokrata i republikanaca o tome ko bi mogao svjedočiti u istrazi o eventualnoj povezanosti predizborne kampanje aktualnog predsjednika Donalda Trumpa i Rusije komitet je saopćio da je poslao pismo u kojem poziva direktora FBI-a Jamesa Comeya i direktora NSA-a Mikea Rogersa da se pojave na saslušanju, koje će biti zatvoreno za javnost.

Komitet je dodao da je uputio još jedno pismo u kojem se pozivaju bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan, bivši direktor Nacionalne obavještajne službe James Clapper i bivša zamjenica državnog tužioca Saly Yates da se pojave na javnom saslušanju, koje će biti zakazano nakon 2. maja, prenio je Reuters.

‘Dokazi da se Putin miješao u izbore’

U četvrtak je agencija Reuters objavila da je organizacija koju kontrolira Vladimir Putin, predsjednik Rusije, razvijala planove da utječe na američke predsjedničke izbore 2016. godine i okrene ih u korist Donalda Trumpa te da naruši povjerenje glasača u američki izborni sistem.

Ovu su informaciju agenciji Reuters potvrdila tri sadašnja i četiri bivša američka zvaničnika. Američki obavještajci došli su do dokumenta koji je izradio moskovski Institut za strateške studije.

Prvi od dva dokumenta napisan je u junu prošle godine i cirkulirao je među visokim nivoima Vlade Rusije i nije adresiran ni na koga posebno.

U njemu se preporučuje pokretanje kampanje na društvenim mrežama i medijima pod ruskom kontrolom da se izabere predsjednik koji bi imao “mekši pristup” prema Rusiji od bivšeg predsjednika Baracka Obame.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku