hamburger-icon

Kliker.info

Komitet Kongresa SAD: Najveća pretnja Balkanu od kraja Hladnog rata

Komitet Kongresa SAD: Najveća pretnja Balkanu od kraja Hladnog rata

01 Maja
14:50 2015

Yee1Američka vizija Balkana kao dijela ujedinjene, slobodne i mirnodopske Evrope, izložena je prijetnji kao nikada od završetka Hladnog rata, izjavio je Brian Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove, svjedočeći u podkomitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa za Evropu.Ruska agresija u Ukrajini i vladavina terora Islamske države u Siriji i Iraku ponovo su skrenuli pažnju na ogromnu geostratešku važnost Balkana, dodaje Yee.

“U ovom novom, geopolitičkom kontekstu, naš napor da sa balkanskim saveznicima i partnerima stvorimo prostor za slobodu trgovine, tržišta i ljudi koji tamo žive – važniji je nego ikada do sada”.

U ostvarenju tog cilja SAD će preduzeti mjere kao što su podrška pravu balkanskih zemalja da same odluče o svojoj evro-atlantskoj budućnosti, presjecanje odlaska stranih boraca u Siriju i Irak koji nastoje da prošire terorističke akcije u SAD i Evropi, zatim podsticanje ključne uloge ovog regiona u energetskoj budućnosti Evropi, kao i iskorjenjivanje korupcije koja kao kancer nagriza životni standard, demokratiju i bezbjednost, naglašava Brian Hoyt Yee.

Uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Na globalnom planu SAD i Rusija sarađuju o ključnim bezbjednosnim pitanjima kao što su sprečavanje nasilnog ekstremizma i prijetnja od stranih terorista, ili u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, kaže Yee, izražavajući nadu da će dvije zemlje uspostaviti i saradnju kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

„Međutim, i dalje smo oprezni imajući u vidu nastavak ruske agresije na Ukrajinu. U potpunosti smo privrženi evro-atlantskim integracijama i u tom smislu podržavamo aspiracije svih zemalja na Zapadnom Balkanu“, kaže američki zvaničnik.

On istovremeno podsjeća da je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio u septembru prošle godine da bi širenje NATO na Zapadni Balkan bio provokativni čin.Prema riječima Yeea, NATO i dalje ponavlja da je odbrambeni savez koji nije uperen protiv bilo koje zemlje kao i da ne predstavlja prijetnju Rusiju na bilo koji način.
“Kada je riječ o energiji, gdje Rusija ima poseban uticaj u ovom regionu, u saradnji sa balkansim liderima i EU pokušavamo da diversifikujemo izvore snabdjevanja, transportne rute kao i oblike energije, tako da Rusija ne može da koristi izvoz energije kao političko oružje, što se dešava u slučaju Ukrajine”, ističe Yee.

Teroristi sa Balkana na Bliskom istoku

Zapadni Balkan je značajan izvor terorista koji odlaze u Siriju i Irak da se bore, imajući u vidu njihov broj po glavni stanovnika, pre svega BiH, Kosovo, Makedonija i Albanija, kaže zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Po njegovim rečima, ne postoji univerzalni profil teroriste sa Zapadnog Balkana, dodajući da na radikalizaciju pojedinaca i njihovu motivaciju da se bore u Siriji i Iraku utiče mnoštvo faktora.

Među njima su ekonomska stagnacija i nemogućnost da se pronađe posao u kombinaciji sa skepsom građana prema svojim vladama. Zemlje Zapadnog Balkana se ozbiljno suočavaju sa ovom prijetnjom – Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija su usvojili zakone po kojima se učešće na stranim ratištima, kao i pomoć u odlasku boraca, tretiraju kao krivično delo, ukazuje Yee.

On podsjeća da SAD pružaju značanju pomoć, kroz stručne savjete, obuku za jačanje kapaciteta u borbi protiv terorizma i pojačavanju zakonskih riješenja.

Osim toga, američki tužilac je postavljen u ambasadi u Tirani kao pravni savjetnik u borbi protiv terorizma. Albanija, BiH, Kosovo i Srbija su uhapsili dio osumnjičenih stranih boraca i pokrenuli sudski proces protiv njih.

SAD obezbjeđuju neophodnu ekspertizu u pojedinim slučajevima u Albaniji, BiH i Kosovu kako bi pomogli istražiocima i tužiocima u procesuiranju osumnjičenih, zaključio je Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove, svjedočeći u podkomitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa za Evropu.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Tripolski Janos 33 *
  Tripolski Janos 33 * 01 Maja, 18:17

  Ovlasti i odobrenje za novi dogovor.
  Za pojačavanje pozicije može:
  1.RASPAD NATO i garancija pojacavanja Europske vojske.
  2.Energetska pokrivenost u placanju zekata za patentna prava.
  3.Uvlacenje Irana.Turske.Egipta itd u Europsku vojnu i ekonomsku soluciju.
  4.Direktno uključivanje u Svemirsku eksploataciju moguće garancije Izraelu u istrazivanje i eksploataciju u zamjenu za mir.
  5.Sve solucije za blokadu USA i Velike Britanije u njihovim Matrix solucijama.
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33 *
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku