hamburger-icon

Kliker.info

Komentar Dnevnog avaza: Rascjepkane elektroprivrede

Komentar Dnevnog avaza: Rascjepkane elektroprivrede

25 Decembra
08:31 2006

Piše: Adi Hadžiarapović

Nepostojanje bilo kakve državne strategije počelo je uzimati danak, posebno u elektroenergetskom sektoru.
Postojanje tri preduzeća koja se danas bave proizvodnjom električne energije, svjetski supervrijednog energenta, ali bez međusobne koordinacije i sa potpuno različitim mogućnostima i razvojnim planovima, prijeti da BiH vrati u, pravom smislu riječi, mračan period redukcija potrošnje struje.
Tek 11 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma očita je postala važnost tada predviđenog stvaranja jedinstvene korporacije, koja bi upravljala elektroenergetskim potencijalima ove države. To što nikada nije realiziran ovaj projekt, cijenu, ne samo na računima za utrošenu električnu energiju, snose danas građani i privrednici.
Zato je valjda i moguće da se iz Mostara panično upućuje zahtjev za novim, enormnim, poskupljenjem struje, da u Sarajevu tvrde kako za time sada nema potrebe, a da u Banjoj Luci o tome niko i ne razmišlja.
Započete reforme ovog sektora, čiji je cilj liberalizacija tržišta i uvođenje standarda EU, same po sebi ne mogu urediti sistem proizvodnje. Najava da bi već početkom naredne godine veći dio Hercegovine mogao ostati bez električne energije, mora alarmirati Vladu jer se više ne može sakrivati činjenica da BiH, od izvoznika ovog energenta, postaje uvoznik ovisan o stanju na međunarodnom tržištu.
Očito, jedino rješenje je pokretanje s mrtve tačke investicija, ali samo u skladu sa strogim međunarodnim ekološkim standardima, kako bi se, prije kolapsa ovdašnjeg tržišta, izgradile nove elektrane.
No, ukoliko ih bude gradio kako ko hoće, bez međusobne koordinacije elektroprivreda i jasnog cilja šta je državni, a ne nečiji privatni interes u stotinama miliona KM vrijednim poslovima, onda će svijeće postati, kao nekad, tražena roba u bh. prodavnicama.

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku