hamburger-icon

Kliker.info

Komentar Dnevnog avaza: Posljednja opomena vlastima u Mostaru

Komentar Dnevnog avaza: Posljednja opomena vlastima u Mostaru

30 Augusta
05:20 2006

Zahtjev visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga (Christian Schwarz-Schillinga) da vlasti Mostara do 15. septembra napokon riješe neke od najbanalnijih problema u svom gradu, poput komunalija, zapošljavanja državnih službenika i lokalne televizije, jedan je od mnogih rokova koje su predstavnici međunarodne zajednice postavljali pred njih.
Uprkos takvim pritiscima, do danas nije završen proce uspostave jedinstvene vlasti u Mostaru.
Najveći krivci za to što se Mostar iz godine u godinu povlači po novinskim stupcima kao čuveni "grad slučaj" svakako su lokalni funkcioneri i stranački dužnosnici vladajućih HDZ-a i SDA i Švarc-Šiling je bio u pravu kada ih je prozvao prilikom svoje posjete u ponedjeljak.
Oni svojim stavovima prije svega žele zadiviti stranačke centrale, dok se istovremeno građani Mostara pitaju zašto im niko ne odvozi smeće ispred kućnog praga, dok lokalna HRT, umjesto da je servis svih građana, ne želi objavljivati najave na bosanskom jeziku.
Pod krinkom zaštite različitih "interesa naroda" Gradska uprava Mostara pretvorila se u izborne štabove tih stranaka, a sudbine i interesi građana postali su obična karta za potkusurivanje.
Ljubi Bešliću, Muratu Ćoriću, njihovim stranačkim prvacima i gradskim vijećnicima konačno neko treba objasniti da njihovo nije da se igraju "visoke politike", već da osiguraju čiste ulice, da Mostar konačno pretvore u istinsku turističku atrakciju… Oni iz svojih glava moraju ukloniti barijere ideja, prije svega, hrvatskog Mostara, pa i sve naglašenije želje pojedinaca u Bošnjaka da gazduju nacionalnim torovima u "svojim" dijelovima grada. Kada mostarski prvaci to shvate, Mostar će imati istinsku, a ne imaginarnu gradsku upravu.
U tom slučaju banalna pitanja koja se smišljeno stavljaju kao prepreke projektu jedinstvenog Mostara neće biti vrijedna spomena. Mostar će tek tada dobiti svoju šansu. Do tada uzaludne će biti još stotine Švarc-Šilingovih rokova.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku