hamburger-icon

Kliker.info

Kome zvona zvone : Trump smijenio direktora FBI-a Jamesa Comeyja (VIDEO)

Kome zvona zvone : Trump smijenio direktora FBI-a Jamesa Comeyja (VIDEO)

10 Maja
01:40 2017

Američki predsjednik Donald Trump danas je iznenada otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

– Predsjednik je prihvatio preporuku Glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa i njegovog zamjenika Roda Rosensteina vezano uz otpuštanje direktora FBI-a, rekao je Spicer novinarima u Bijeloj kući.

U saopštenju Bijele kuće se navodi i da će potraga za novim direktorom FBI početi “odmah”.

Comeyja, koji je postavljen za direktora FBI u toku Obamine administracije 2013. na desetogodišnji mandat, žestoko kritikuje Trumpova administracija zbog istrage koja je vođena protiv Hillary Clinton zbog korišćenja privatnih mailova dok je bila na mjestu državne sekretarke.

U pismu upućenom Comeyju uramp ga je obavjestio da odluka o smjeni stupa na snagu odmah.

“Iako veoma cijenim što ste me obavjestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocjenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro”, navodi se u pismu Trumpa.

“Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti povjerenje javnosti u njegovu misiju primjene i sprovođenja zakona”, naveo je Trump.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Comey je na tu funkciju imenovan prje četiri godine.

Demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD Hillary  Clinton optužila je Comeyja  ranije da je upropastio njene šanse da dođe na čelo države time što je objavio da je obnovljena istraga o njenom načinu korištenja mailova , podsjetio je AFP.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku