hamburger-icon

Kliker.info

Komandant Drinskog korpusa VRS optužen za zločine u Srebrenici primio poziv za ročište

Komandant Drinskog korpusa VRS optužen za zločine u Srebrenici primio poziv za ročište

14 Septembra
15:52 2022

Milenko Živanović, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) primio je poziv za ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine, zakazano za 21. septembar, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Živanović se nalazi u Srbiji, a Ministarstvo pravde BiH je poziv proslijedilo nadležnim organima susjedne države.

On se, prema optužnici Tužilaštva BiH, tereti za za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine Živanović se treba izjasniti o krivici, 21. septembra.

“Poziv suda upućen Milenku Živanović je, putem Ministarstva pravde BiH, proslijeđen nadležnim organima Republike Srbije još u mjesecu svibnju. Početkom rujna nadležni organi Republike Srbije su, putem Ministarstva pravde BiH, obavijestili Sud BiH da je poziv uredno uručen”, kaže Grubeša za RSE.

Iz nadležnog ministarstva navode da u postupcima koji se vode pred sudovima u BiH, ta institucija djeluje kao veza u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bivšeg generala i komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Milenka Živanovića za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice i Žepe, 4. januara ove godine.

Radi se o zločinima od marta do sredine jula 1995. godine.

Optuženi se tereti da je kao general i komandant Drinskog korpusa VRS, 1995. godine, kao učesnik Udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe, na istoku BiH.

“Optuženi, počevši od mjeseca marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata je izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, spriječavao snabdijevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisilio da napusti svoje domove i imovinu”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U optužnici se dodaje da se Živanović tereti za artiljerijske i pješadijske napade na stanovništvo, koji su rezultovali smrću više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a sa ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila.

Živanović je optužen i da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dječaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja.

“Optuženi se takođe tereti da su vojne i policijske jedinice pod njegovom komandom, učestvovale u zarobljavanju više hiljada muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, na putnoj komunikaciji Bratunac-Milići, kao i njihovom nezakonitom zatočenju i transport”, ističu u Tužilaštvu BiH.

Navodi iz optužnice, ističu u Tužilaštvu BiH, biće dokazivani pozivanjem većeg broja svjedoka imaterijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju dobijenu saradnjom sa tužiteljstvom i sudom Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Živanović se pojavio u oktobru 2013. godine pred Tribunalom u Hagu kao svjedok odbrane u postupku protiv Radovana Karadžića, koji je u martu 2019. godine pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine.

Nakon zauzimanja Srebrenice razriješen je dužnosti komandanta Drinskog korpusa VRS-a 11.jula 1995.godine, tako da, za razliku od njegovog nasljednika Radislava Krstića, nije odgovarao za masovna ubojstva koja su se nakon toga dogodila.

Inače Živanović je spomenut i tokom suđenja svom bivšem nadređenom generalu Ratku Mladiću, kao osoba koja je 12. jula 1995. godine izvještavala tadašnjeg vladiku (zvorničko-tuzlanskog) Vasilija Kačavendu o operaciji Srebrenica.

 
 Direktan link 
 

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka. Do sada su identificirani posmrtni ostaci 6.955 osoba.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku