hamburger-icon

Kliker.info

KOMA predstavila Deklaraciju o pomirenju u BiH : “Dovršite proces pomirenja – mi već jesmo!”.

KOMA predstavila Deklaraciju o pomirenju u BiH : “Dovršite proces pomirenja – mi već jesmo!”.

26 Aprila
06:33 2019

Peta konvencija Koalicije marginaliziranih grupa u BiH (KOMA) predstavila je Deklaraciju o pomirenju u BiH pod nazivom “Dovršite proces pomirenja – mi već jesmo!”.

U ovoj Deklaraciji se između ostalog navodi da je “marginalizirane grupe pomirio zajednički loš društveni položaj i socijalna isključenost te zajednički interes unaprjeđenja društvenog položaja i ostvarenje ljudskih prava”.

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) Žarko Papić u izjavi medijima naveo je da Deklaracija o pomirenju dolazi nakon brojnih apela i da je konkretnija jer između ostalog sugeriše i ustanovljava socijalnog nosioca a to su marginalizirane grupe koje jesu pomirene.

“Borci iz sve tri komponente su se zajedno borili za svoja prava, kao i RVI .Oni koji su u rovu bili jedni protiv drugih sad su zajedno i bore se za svoja prava”, istakao je Papić dodavši da su se marginalizirane grupe pomirile jer imaju zajednički interes, a to je borba za prava, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Papić je naglasio da je razvijen i Akcioni plan realizacije ciljeva Deklaracije te da slijede konkretne aktivnosti i gdje su u fokusu bh. vlasti, parlamentarne, izvršne, međunarodni donatori, mediji i ostali.

“Prije sedam mjeseci kad smo počeli aktivnosti na Deklaraciji tema pomirenja je bila mnogi manje aktuelna nego danas. Danas smo u situaciji da stvari od loših idu ka gorem i ovo može biti neko malo svjetlo u tunelu tog haosa”, podvukao je Žarko Papić.

U Deklaraciji se između ostalog navodi da je pomirenje društveni proces čiji sadržaj je jačanje ravnopravnosti, demokratije, ljudskih prava, koji vodi miru stabilnosti i zajedništvu, te da je marginalizirani građani jesu pomireni bez obzira na nacionalne i vjerske razlike, ali nisu pomireni sa današnjim marginaliziranim položajem.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku