hamburger-icon

Kliker.info

Kolonizacija Crvene planete : Osobe koje budu živjele na Marsu počet će umirati za 68 dana

Kolonizacija Crvene planete : Osobe koje budu živjele na Marsu počet će umirati za 68 dana

21 Oktobra
02:58 2014

mars1Svima je dobro poznat ambiciozni plan Mars One koji je pokrenuo holandski biznismen u okviru kojeg će poslati ljude na Mars kako bi gore živjeli i osnovali koloniju. Projekat bi se trebao realizirati za 10 godina, a obećani su im uvjeti normalni za život. No, kreatori nove studije ističu da će svi kolonisti umrijeti 68 dana nakon što kroče nogom na Crvenu planetu.

Nizak pritisak stvara rizik od eksplozija i nedostatak rezervnih dijelova neke su od potencijalnih opasnosti koje očekuju svakoga ko ode na put bez povratka.

Studiju su uradili studenti sa Massachusetts instituta za tehnologiju. U svom istraživanju otkrili su veliki broj manjkavosti u uvjetima koji bi doveli do gušenja posade.

“Prva posada završit će fatalno u prosjeku za 68 dana misije”, napisali su studenti.

Kao prvo navode kako astronauti neće imati dovoljno hrane i prema planu Mars One misije studenti ističu kako će kolonisti gladovati. No, jedan od ciljeva Mars Onea je uzgojiti usjeve u plodnim dijelovima Marsa. Prema studentima, to bi stvorilo velike količine kiseonika što bi povećalo opasnost od eksplozija.

Studenti ističu kako bi se oksigen trebao ventilirati a trebao bi se održavati i nivo azota kako bi se održao isti nivo pritiska. No, takva tehnologija nije izumljena.

“Naše simulacije su otkrile da uzgajanje usjeva na dovoljno velikom području da proizvode 100 posto hrane za naselje, može proizvesti nesigurni nivo kisika u naselju. Potreban je sistem koji će prerađivati kisik, ali ta tehnologija nije osmišljena za svemirske letove”, napisali su u istraživanju.

Vlažnost zraka bi u ovim uvjetima bila 100 posto što nije fatalno za astronaute, ali je svakako neugodno za ljude. Također, bit će im potrebni rezervni dijelovi, s obzirom na devetomjesečni put od Zemlje na Mars i to će biti teško za ponijeti.

Da bi imali sve što im je potrebno trebalo bi lansirati 15 Space X super-raketa što košta 4,8 milijardi dolara. No, Space X još nisu spremne a tako duge letove.

Direktor Mars Onea Bas Lansdorp kazao je kako smatra da su otkrića netačna.

“Razgovarao sam sa obrazovanim ljudima – ekspertima i kompanijama poput Lockheed Martin koji su mi rekli da ove će ove tehnologije funkcionirati. No glavni izazov Mars One projekta je održati sve u funkciji. Mi ne kažemo da smo dizajnirali najbolje rješenje. To je dobro rješenje”, rekao je Lansdorp.

Podsjetimo, na put u jednom smjeru prijavilo se više od 200.000 osoba iz cijelog svijeta. Ta lista je skraćena na 705 osoba s kojima će se obaviti razgovori kako bi se došlo do konačnih kandidata. Među njima je i Sarajka Ana Vodopivec koja je rođena 1971. godine, a od 1992. godine živi u Njemačkoj. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku