hamburger-icon

Kliker.info

“Kolonija u plavom” : Plavi baloni u znak podrške osobama sa autizmom

“Kolonija u plavom” : Plavi baloni u znak podrške osobama sa autizmom

02 Aprila
14:06 2015

baloni11Simboličnim puštanjem plavih balona i radionicom “Kolonija u plavom” Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” obilježio je danas Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a namjera je skrenuti pažnju društva na prava i mogućnosti osoba s autizmom.

Radionicu su pripremili i u njoj sudjelovali korisnici usluga Zavoda različitog uzrasta zajedno s nastavnicima, a tako su pokazali šta ta djeca i koliko mogu postići.  Korisnici usluga Zavoda su osobe s teškoćama u razvoju iz raznih dijelova BiH, a među njima je značajan broj osoba u autističnom spektru. Uposlenici nastoje njima i njihovim roditeljima pružiti što kvalitetniju podršku.

Direktor Zavoda Selmir Hadžić kaže da su u toj odgojno-obrazovnoj ustanovi ponosni na sistem rada koji primjenjuju u radu s korisnicima i na same korisnike koji postižu izuzetne rezultate.

“Djeci u autističnom spektru pružamo poseban oblik podrške, u suradnji s nevladinim sektorom. Uz stručnu podršku djeci i njihovim roditeljima pokušavamo izvući maksimum iz onog što ta djeca mogu”, kazao je.

Hadžić primjećuje da generalno položaj djece i odraslih s teškoćama u razvoju u BiH nije zadovoljavajući, a roditelji i/li staratelji tih osoba često prepušteni sami sebi.

A.K., majka dječaka s autizmom koji je korisnik usluga Zavoda “Mjedenica”, kaže da bi društvo trebalo više da radi na podizanju svijesti o autizmu.  Angažman stručnjaka Zavoda “Mjedenica” i Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru (URDAS) KS-a znači mnogo njenom djetetu, ali i njoj jer je naučila kako da radi i na pravi način pristupi svom djetetu.

Uz Svjetski dan svjesnosti o autizmu danas su u Sarajevu upriličeni različiti sadržaji s jedinstvenim ciljem da se skrene pažnja društva na prava i mogućnosti osoba s autizmom.  Autizam je jedan od najučestalijih razvojnih poremećaja koji se odražava na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom, a karakterističan je po stereotipnom ponašanju.

Rezolucijom UN-a iz 2007. godine, 2. april je proglašen Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Tim povodom pruža se simbolična podrška i skreće pažnja javnosti te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti,  ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, vrpce…

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku