hamburger-icon

Kliker.info

Kolone vjernika kreću perema Koševu : Građani Bosne i Hercegovine otvorenog srca dočekuju papa Franju !

Kolone vjernika kreću perema Koševu : Građani Bosne i Hercegovine otvorenog srca dočekuju papa Franju !

06 Juna
07:01 2015

kolona3Desetine hiljada vjernika pristiglih u Sarajevo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, zemalja susjedstva, ali i svih dijelova svijeta, u dugim i nepreglednim kolonama jutros se, kako javlja Radiosarajevo,  kreće prema stadionu Asim Ferhatović Hase.U našu zemlju danas stiže papa Franjo, a na stadionu Koševo očekuje se prisustvo više od 60.000 vjernika.Događaj godine privukao je veliku pažnju medija iz praktički svih krajeva Starog kontinenta, a brojne televizijske ekipe danima se nalaze u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.

Papa Franjo  inače u državničku i pastoralnu posjetu dolazi pod motom “Mir vama” s ciljem da prenese poruku mira, suživota, dijaloga i međusobnog razumijevanja.  Kako javlja agencija Fena, poruka mira inače je temeljna odrednica Papinih pastoralnih pohoda u svijetu, što je bio slučaj i s njegovim prethodnikom Ivanom Pavaom II, koji je BiH pohodio dva puta – u Sarajevo je došao neposredno nakon rata 1997. te u Banju Luku 2003. godine.

Posjeta pape Franje očekuje se u BiH otvorena srca i s velikim nestrpljenjem prvenstveno katoličkih vjernika, ali i bh. državnika, te svih drugih građana BiH. I ne samo to – u BiH će doputovati i brojni turisti te vjernici iz drugih zemalja da bi prisustvovali nekom od Papinih obraćanja u Sarajevu, a prvenstveno svečanoj misi koja će biti održana na stadionu Koševo.

Kako je Papina posjeta ovaj put i državnička i pastoralna, njegov će jednodnevni posjet Sarajevu biti ispunjen brojnim susretima i događajima.Svetoga oca će na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekati nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji su i čelnici crkvenog, odnosno državnog odbora za pripremu Papina posjeta.

Potom slijedi službena državna ceremonija dočeka pred Predsjedništvom BiH i razgovori pape Franje s najvišim bh. dužnosnicima. Središnji događaj ipak će biti dvosatno misno slavlje na stadionu Koševo uz propovijed Svetoga oca. Misu će koncelebrirati svi biskupi iz BiH, kao i većina biskupa iz Hrvatske koji također stižu u Sarajevo predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a misi će prisustvovati i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na misi se očekuje 65.000 vjernika, od kojih je iz BiH oko 34.000, Hrvatske oko 23.000 te Srbije njih oko 2.500. Ostatak je iz brojnih drugih zemalja svijeta.
Papa će se posebnom porukom svećenicima, redovnicima i redovnicama obratiti u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, nakon čega će uslijediti ekumenski susret s predstavnicima islamske, pravoslavne i jevrejske vjerske zajendice BiH, a potom i susret s oko 4.500 mladih.

Glavni grad BiH već nekoliko dana odiše posjetom Pape. Na ulicama su posvuda plakati povodom njegova dolaska s logom “Mir vama”, te zastave Vatikana, dok se u trgovkama i prodavnicama, posebno na Baščaršiji prodaju brojni suveniri s likom Svetoga oca. Kada je riječ o sigurnosnom aspektu, on je stavljen na najviši nivo. Govori se o brojci od oko 6.000 pripadnika različih policijskih, sigurnosnih i obavještajnih službi te pripadnika Oružanih snaga BiH koje će biti angažirane za potrebe osiguranja. U gradu se također uklanjanju ljetne terase i kontejneri za smeće, ali građani Sarajeva i svi turisti pozivali su se svakodnevno da danas izađu na ulice i pozdrave Papu.

Kardinal Vinko Puljić istaknuo je uoči ove važne posjete da papa Franjo nije slučajno izabrao Bosnu i Hercegovinu od svih poziva koje je dobio u Evropi.
– Sigurno da ta gesta znači jednu novu nadu, potporu, izazov i poticaj da svjetske i evropske sile ne smiju zaboraviti BiH, a i da se domaći lideri moraju ozbiljnije pozabaviti rješavanjem stanja u ovoj zemlji. Također, da i nas biskupe i Katoličku crkvu potakne kako bismo se hrabrije nosili s izazovima svagdašnjice – ocijenio je Puljić.

Sveti otac je u poruci iz Vatikana snimljenoj uoči posjete poručio da u BiH stiže s nakanom utvrditi vjernike katolike u vjeri, iskazati potporu ekumenskom i međureligijskom dijalogu, no iznad svega ohrabriti ljude za miran suživot u BiH.

– Spreman sam doći među vas kao brat i glasnik mira da bih svima izrazio – naglašavam svima – svoje poštovanje i svoje prijateljstvo. Želio bih svakoj osobi, svakoj obitelji, svakoj zajednici navijestiti Božje milosrđe, nježnost i ljubav – istaknuo je papa Franjo građanima BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku