hamburger-icon

Kliker.info

Kolinda Grabar-Kitarović u Briselu : Bosni i Hercegovini je potrebna izmjena Dejtonskog sporazuma !

Kolinda Grabar-Kitarović u Briselu : Bosni i Hercegovini je potrebna izmjena Dejtonskog sporazuma !

13 Oktobra
19:20 2016

kitarovicHrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas kako se međunarodna zajednica ne može fokusirati samo na privredne i socijalne procese u BiH, već je potrebno urediti i političke odnose u toj državi.

“Ta politička sadržajnica, izgradnja institucija je iznimno bitna i to je ono što nedostaje europskoj inicijativi” rekla je hrvatska predsjednica koja je u četvrtak u Bruxellesu razgovarala o BiH i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

“Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima. Bez obzira na to kako budu tekli procesi, u svakom slučaju trenutna europska inicijativa koja postoji, a to sam naglašavala i nedavno u Londonu, ne može se fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese, ona mora biti i politička.

Dakle, kako je BiH sui generis slučaj, treba postaviti neke uvjete koje bi država trebala ispuniti kako bi postala u potpunosti funkcionalna i na taj način ne samo napredovala na putu u članstvo EU i NATO, nego doista uredila i političke odnose na nivou države”, kazala je hrvatska predsjednica.

Dodala je kako je u razgovoru s Junckerom izrazila zabrinutost posljednjim zbivanjima i trendovima koji se vide u BiH.

„Zamolila sam Junckera, kao i općenito Komisiju da se više usredotoči na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU-a, nego u uređenju države kako bi doista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresirani za poziciju hrvatskoga naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na cijelom teritoriju BiH”, rekla je hrvatska predsjednica.

Što se tiče nedavnog referenduma koji je održan u Republici Srpskoj, Grabar-Kitarović je rekla da je stajalište Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Daytonskim ugovorima.Istaknula je kako očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH.

“To je naša ne samo ustavna obveza u odnosu na Hrvate u BiH, nego i nacionalni interes. S BiH dijelimo 1001 km dugačku granicu i stabilnost te države utječe na stabilnost i percepciju Hrvatske. Dosad nismo dovoljno iskoristili činjenicu i poziciju da smo sad članica EU i NATO-a, da nastupamo iz jednog drukčijeg položaja, da nismo država kandidatkinja koja mora objašnjavati naše unutarnje procese, već da upravo sada kao članica EU ovdje u Bruxellesu možemo snažno se zauzeti za rješavanje pitanja unutar BiH”, rekla je.

Napomenula je da je s Junckerom razgovarala i o potrebi promjene Daytonskog sporazuma.

“Osobno držim da je Daytonski sporazum i ovako i onako već izmijenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmaknuli smo se od tog Daytona. Nužno je sad potrebno usredotočiti se na to što se dogodilo i koliko su ti amandmani utjecali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti triju naroda u BiH jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebali biti”, rekla je ona.

Kazala je kako drži da će “u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD-om”.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Amelia
    Amelia 15 Decembra, 12:08

    I love Colorado Moms because I can escape to the forums and chat with other mommas going through the same things I am. We can chat, joke around, get good info, and I have always received support when I need it and I love being able to help other mommas out even if it is just to tell them that I have been there. I&178#2;ve been there almost 5 years now and through ups and downs it is my little momma sanctuary.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku