hamburger-icon

Kliker.info

Kolinda Grabar-Kitarović: Turska pripada Evropi

Kolinda Grabar-Kitarović: Turska pripada Evropi

27 Aprila
15:56 2016

erdokolinda2Turska pripada Evropi u privrednom, kulturnom i prostornom smislu, poručila je predsjednica Republike Hrvatske  Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju na Hrvatsko-turskom ekonomskom forumu u Zagrebu, javlja Anadolija.

Kazala je da joj je zadovoljstvo što ima priliku pozdraviti veliki skup sa velikim brojem kompanija i privrednika.

“Ovaj broj tvrtki pokazuje kako je interes za saradnju golem i to me iznimno raduje. Ovako veliki skup gospodarstvenika već sam po sebi svjedoči o dobrim odnosima i bliskoj suradnji između naših država”, istakla je Grabar-Kitarović.

Turska pripada Evropi

Posjetom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj, kako je naglasila Grabar-Kitarović, odnosi dviju zemalja dobili su još kvalitetnije temelje.

“Odnosi Hrvatske i Turske prijateljski su i raznovrsni. Hrvatska uvažava značaj Turske i njenu važnu posredničku ulogu među različitim kulturama i državama različitih regija, evropskog jugoistoka, Bliskog istoka, Srednje Azije… Cijenimo ulogu Turske u različitim regionalnim procesima i inicijativama. Pozdravljamo predanost Turske evropskim integracijama. Turska pripada Evropi u gospodarskom, kulturnom i prostornom smislu. Između Hrvatske i Turske nema otvorenih pitanja”, poručila je predsjednica Hrvatske otvarajući skup kojem prisustvuju deseci turskih i hrvatskih poslovnih ljudi.

Posebno važnom naglasila je zajedničku želju predstavnika obje države za saradnjom na svim područjima, a posebno u području privrede.

“Naši gospodarski odnosi u cijelosti se uspješno odvijaju. Povećana je trgovinska razmjena 2015, ostvarena su znatna turska ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, ponovno raste broj turskih turista u Hrvatskoj. Međutim, još mnogo toga možemo napraviti kako bi nam gospodarska suradnja postala boljom i razvijenijom”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ovom je prilikom pozvala sve kompanije koje dosad nisu “prepoznale potencijale obje zemlje”, da to učine.

“Mogućnosti za suradnju postoje u mnogim područjima, od turizma i poljoprivrede preko energetike i bankarstva do modernih tehnologija, digitalnog gospodarstva…”, poručila je Grabar-Kitarović.

Turski predsjednik Erdogan ocijenio je da privredni odnosi dviju zemalja i dalje zaostaju za političkima te kako je cilj da vrijednost robne razmjene dosegne milijardu dolara.

Turizam, energetika, finansijski sektor, poljoprivreda, posebno stočarstvo prilike su u kojima vidi mogućnosti za jačanje privredne saradnje.

Kazao je i kako političari trebaju raditi na uklanjanju birokratskih prepreka kako bi olakšali poslovanje privrednicima.

Trostruko veća ulaganja

“Radimo na tome da se uklone birokratske prepreke. Političari su uspješni kada se odmaknu od birokratske oligarhije”, izjavio je Erdogan.

Politika, naveo je, treba pripremiti teren za dolazak investitora.

Potencijal za ulaganja, ocijenio je, nije dovoljno iskorišten.

“Mislim da ćemo samo u hrvatskom turističkom sektoru uskoro postići trostruko veća ulaganja; 500 miliona američkih dolara su vrijedne i privatizacije koje se događaju u Hrvatskoj i to su projekti koji nas interesiraju. Posebno je važna i ekološka poljoprivreda, projekti navodnjavanja, a plodna zemlja, dobra infrastruktura, obrazovana radna snaga i blizina Evrope su velike hrvatske prednosti’, rekao je Erdogan.

Naveo je da je Turska lani u inozemstvo uložila 16 milijardi dolara. Pozvao je turske kompanije da i dalje ulažu u Hrvatsku, ali i hrvatske kompanije da ulažu u tursko tržište.

“Radit ćemo na tome da im olakšamo poslovanje u Turskoj”, poručio je.

Hrvatska i Turska imaju dobru privrednu saradnju, ali to je daleko od potencijala, rečeno je prethodno na početku Hrvatsko-turskog ekonomskog foruma koji se u srijedu održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Supredsjedavajući Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća Zlatan Frohlich kazao je kako to vijeće radi već 21 godinu, a da su se u međuvremenu dogodile značajne promjene, prenosi Hina.

Naglasio je kako se međudržavna privredna razmjena od 2003. godine, kada je iznosila 150 miliona eura, dosad više nego udvostručila.

Iako su, kako je kazao, glavni ugovori s turskim privrednicima potpisani, Frohlich se nada da ima mnogo prilika za nova podugovoravanja s prisutnim turskim privrednicima.

Trgovinska razmjena dviju zemalja 314 miliona eura

Osvrnuo se na historijske odnose dviju zemalja, poželjevši da i Turska uskoro završi pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Hrvatsku je predstavio kao most koji turskim privrednicima može pomoći u razvijanju poslova, dok turske kompanije vidi i kao iznimno atraktivne za hrvatsko tržište.

Supredsjedavajući Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća Burak Baykan Hrvatsku je predstavio kao turistički izuzetno atraktivnu destinaciju, ali i kao potencijalno zanimljivog privrednog partnera i za prisutne turske kompanije.

Oba govornika istakla su i neiskorišteni potencijal za još bolje poslovanje dviju zemalja.

Voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK Svjetlana Momčilović istakla je da je Turska među najznačajnijim hrvatskim privrednim partnerima.

Navela je kako je lanjska trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila 314 miliona eura, s tim da je Hrvatska u Tursku izvezla proizvode za 94 miliona eura, a uvezla za 220 miliona eura.

Iz Turske, navela je, najviše uvozimo monitore, tekstil i bijelu tehniku.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan drugog dana posjete Hrvatskoj će, s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, sudjelovati u radu foruma.

U Erdoganovoj pratnji došlo je i šest ministara te 90 preduzetnika, a u fokusu njegovih razgovora s domaćinima je, osim bilateralnih odnosa, i jačanje privredne saradnje dviju država.

Turska ulaganja u Hrvatskoj iznose 213 miliona eura, većinom u turizam i energetiku, odnosno bioenergetska postrojenja. Iako predstavljaju manje od jedan posto ukupnih ulaganja u Hrvatsku, turske investicije u pravilu su greenfield (direktna) ulaganja.

Erdogana očekuju i sastanci s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom i premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Planirano je da turski predsjednik prisustvuje i svečanoj sjednici Hrvatskog sabora, na kojoj će se prisjetiti saborske sjednice održane prije 100 godina na kojoj je islam priznat i izjednačen sa svim drugim religijskim zajednicama u Hrvatskoj.

Tom prilikom će predstavnici Islamske zajednice uručiti priznanja Saboru, Vladi i predsjednici Hrvatske, zaslužnim gradonačelnicima i drugima.

Popodne će se u Hrvatskom narodnom kazalištu održati svečana akademija u povodu 100. godišnjice priznanja islama.

Kako često ističu hrvatske vlasti, ne postoji bolje integrirana manjina u Evropi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj.

Erdogan posjetu Hrvatskoj završava otvaranjem Turskog kulturnog centra u Zagrebu.

Zajednička politika na Balkanu

Prvog dana posjete Zagrebu Erdogan je izjavio kako njegova država želi što bolje privredne odnose s Hrvatskom, te kako postoji volja na obje strane za poboljšanjem saradnje i na drugim poljima.

“Zajednička politika na Balkanu izuzetno je bitna. Hrvatska i Turska preduzet će određene zajedničke korake kako bi se učvrstila stabilnost na Balkanu. Po tom pitanju Turska, Hrvatska te Bosna i Hercegovina mogu stvoriti snažan trilateralni mehanizam kojim će upravljati isključivo visoki državni dužnosnici.

Naša dužnost u NATO-u, kao zemlje posmatrača, pruža nam priliku razgovarati i o pitanju terorističkih prijetnji, te smo iskazali zahvalnost na aktivnostima koje Hrvatska preduzima na tom polju”, rekao je turski predsjednik.

Želja mu je i da privredna razmjena dviju država dosegne milijardu dolara, prenijeli su hrvatski mediji.

U tom smislu, naglasio je i važnost saradnje u prometu, posebno spomenuvši hrvatske luke.

I hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako postoji ogroman prostor za dalju ekonomsku saradnju Turske i Hrvatske.Podržala je turski put prema članstvu u Evropskoj uniji te rekla kako dvije zemlje “zajednički podržavaju ulazak drugih država na području jugoistoka Europe u članstvo EU i NATO-a”.

“Posebno dijelimo odgovornost za budućnost BiH. Turska je tu odigrala konstruktivnu ulogu”, ocijenila je hrvatska predsjednica.Zbog dolaska turskog predsjednika u Zagreb, do srijede navečer vrijedit će posebne mjere saobraćaja na određenim trasama.

ERDOGAN SE SASTAO SA OREŠKOVIĆEM

Premijer Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Zagrebu.Premijer Orešković je Erdogana i proširenu delegaciju turskih zvaničnika i privrednika primio u sjedištu zgrade Vlade, a turski predsjednik se tom prilikom upisao u Knjigu utisaka.

Erdogan je napisao kako je počašćen da u svojstvu predsjednika Turske dolazi u posjetu Hrvatskoj, u koju je posljednji put 2006. godine došao kao turski premijer.“Vidljivo je da je Hrvatska u proteklih deset godina mnogo napredovala na svim poljima. Čestitam svima koji su doprinijeli tome“, poručio je Erdogan.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku